Stenger deler av Bergensbanen for å fullføre nye Ulriken tunnel

11. november går Bane NOR i gang med sluttspurten på tunnelarbeidet i Ulriken. 13. desember åpner den nye tunnelen, og fram til da må Bergensbanen stenge for passasjertrafikk, først mellom Bergen og Voss, og deretter fra Bergen til Vaksdal.

Her på den nye jernbanebroen i Fløen i Bergen skal togene kjøre når nye Ulriken tunnel åpner for trafikk 13. desember. Foto: Bane NOR/Trond Cook Tollefsen

Tettpakket arbeidsplan

Den nye tunnelen gjennom Ulriken er hoveddelen av det nye dobbeltsporet mellom Bergen og Arna som vil doble kapasiteten på strekningen når det er ferdig. 11. november starter vi arbeidet med å bygge ferdig til åpningen i desember.

- Det blir en hektisk innspurt hvor vi både bygger ferdig og tester spor, signaler og kontaktledning til tunnelen i begge ender, sier Torbjørn Søderholm, fungerende prosjektsjef i Bane NOR.

Grunnen til at banen først må være stengt helt til Voss, og senere til Vaksdal, er at togene både må ha plass til å snu og stå parkert mellom avgangene.

Mens banen er stengt, benytter Bane NOR anledningen til å arbeide på andre deler av strekningen samtidig, blant annet på Dale, Evanger og det nye verkstedet inne på Bergen stasjon.

- Vi forstår at en måned kan virke lenge for de reisende, men det er mye som må stemme når man skal bygge sammen et gammelt og et nytt anlegg slik vi gjør nå, sier Søderholm.

Selv om banen er stengt for passasjertog vil det være trafikk av arbeidstog og godstog. Vi minner derfor om at forbudet mot ferdsel i sporet også gjelder i stengeperioden.

Buss for tog

Vy organiserer alternativ transport. For informasjon om din reise, avgangstider og hvordan du skal komme deg fram se Vys nettside og Vy-appen. For sanntidsinformasjon om din avgang, se også Bane NORs app NÅ.

Slik er opplegget i perioden:

11. november kl. 03:00 - 20. november kl. 04:00:

  • Lokaltog innstilt mellom Bergen og Arna
  • Alle tog innstilt mellom Bergen og Voss

20. november kl. 04:00 - 13. desember kl. 03:00:

  • Lokaltog innstilt mellom Bergen og Arna
  • Regiontog til/fra Oslo S innstilt mellom Bergen og Voss
  • Regiontog til/fra Myrdal/Voss innstilt mellom Bergen og Dale
  • Det går lokaltog mellom Vaksdal og Voss/Myrdal

Ta høyde for at reisen tar lenger tid, blant annet fordi bussene bruker lenger tid enn toget og det kan være bytte mellom buss og tog. Merk at noen busser kjører før togets opprinnelige avgangstid. Les mer om løsningen for alternativ transport og smittevern her.