Audiovisuell utsmykking på Asker stasjon

Billedkunstneren Sven Påhlsson og komponisten Erik Wøllo har skapt et spennende og moderne audiovisuelt kunstverk som nå pryder den nye undergangen på Asker stasjon.

Denne artikkelen er eldre enn ett år.

Sven Påhlsson (t.v.) og Erik Wøllo foran kunstverket i undergangen. (Alle foto: Anne Siri Haugen)Påhlsson og Wøllo gikk til topps i en lukket konkurranse i to etapper, som Jernbaneverket i fjor avholdt i samarbeid med blant andre Asker kommune og Utsmykkingsfondet for offentlige bygg.

Tre tavler

Kunstverket, som tar utgangspunkt i primærfargene rødt, blått og grønt, er basert på en helt ny datastyrt lysteknologi.

Utsmykkingen består av tre langstrakte tavler i svartmalt stål, hvor utallige LED-lys er montert i bakkant. Disse kaster farger mot betongveggen og er er programmert til å vise hele 16,7 millioner variasjoner.

- Målet å skape stemninger og opplevelser som forandres over tid. Det minimalistiske uttrykket åpner for flere tolkningsmuligheter, eller ulike måter å oppleve kunstverket på, sier Sven Påhlsson.

Elektronisk musikk

Utsmykkingen har sitt eget lydbilde som musikeren og komponisten Erik Wøllo har laget. Lydsporet går i en fire timer lang sløyfe som varierer fra dag til dag.

Musikken skal åpne opp rommet og gi menneskene som passerer en god opplevelse. Den skal fungere som et hele sammen med lydene fra togtrafikken og lyset fra buene.

Mange reisende

Asker stasjon er Norges femte største målt i antall reisende. Hele stasjonsom-rådet er nylig ombygd i samband med at Jernbaneverket utvider fra to til fire spor mellom Skøyen og Asker. Første byggetrinn er strekningen Sandvika-Asker (9,5 km), som åpnet i august 2005.