Pukk som bestilt
Nesten 16 000 kubikk med pukk er i løpet av den siste måneden blitt kjørt inn i det nye dobbeltsporet i Bærumstunnelen. Natt til første påskedag hadde Baneservice sin siste tur med pukktoget fra Kongsberg.
Denne artikkelen er eldre enn ett år.

Etter vel 30 toglaster med pukk har de nylagte sporene i tunnelen mellom Lysaker og Sandvika blitt fylt opp med stein fra Svene Pukk som holder til ved Numedalsbanen, like nord for Kongsberg. Banen som har vært stengt i nærmere halvannet år, ble i februar igjen åpnet i forbindelse med pukktransporten til Bærumstunnelen.
Nattarbeid
All innkjøring og tømming av stein har kun foregått på natten. Knut Sandbu, prosjektleder i Baneservice som er entreprenør for prosjektet, forklarer at grunnen til dette først og fremst er vanskelig sportilgang på Drammensbanen.
- Linjen er så trafikkert om dagen at det er vanskelig å få gjennomført pukktransport uten å måtte stoppe ordinær togtrafikk. Den andre grunnen er at det om dagen foregår en hel del andre jernbanetekniske arbeider i tunnelen, som ville blitt forstyrret av det støyende og ikke minst støvende pukktoget.
Stabile spor
Pukken tømmes fra toget ved at lukene under vognene åpnes og steinene ramler ut over sporet. I en fart på 10-20 km i timen buldrer toget bortover sporet og etterlater seg den spesialtilpassede knuste steinen i skinnegangen for å gi stabilitet til sporet.
Etter at pukken er tømt, starter arbeidene med å fordele pukken nøye med ballastfordeleren. Deretter kjøres pakkmaskinen over for å justere sporet slik det skal ligge. Dette må gjøres i flere omganger for å få riktige justerte spor.
– Det er svært strenge krav til stabiliteten på spor som er dimensjonert for å kjøre i en hastighet på 160 kilometer i timen. Er ikke sporet stabilt nok vil toget vingle, forklarer Sandbu. Også disse arbeidene må gjøres om natten og pågår hver natt i et par uker framover.
Etter en måned med støyende nattarbeidene har Jernbaneverket mottatt noen klager men tilbyr alternativ overnatting til de som bor nærmest tunnelpåhugget både i Lysaker og i Sandvika.