Tunnelen i rute

Follobaneprosjektet har begynt hovedarbeidene på Åsland anleggsområde som planlagt. Sammenslutningen Acciona Ghella har startet sin anleggsaktivitet for Jernbaneverket.

Denne artikkelen er eldre enn fem år.

Sammenslutningen av selskapene Acciona Infraestructuras S.A. og Ghella S.p.A. er totalentreprenør for Follobaneprosjektets største kontrakt, som omfatter bygging av Nordens lengste jernbanetunnel med tunnelboremaskiner. Kontrakten mellom Jernbaneverket og spansk-italienske Acciona Ghella ble signert 23.3.2015.
Anleggsområdet på Åsland sett fra luften. Foto: Jernbaneverket.

Flyttet inn på Åsland

 Torsdag denne uken flyttet ansatte i Acciona Ghella inn i anleggsbrakkene på Åsland og startet opp arbeidet.

-Vi er i rute, og etter noen måneders hard planlegging og jobbing, er vi nå klare til å starte selve arbeidet med Follobanen. Dette er en viktig milepæl for oss, forteller prosjektdirektør Fernando Vara i Acciona Ghella Joint Venture. 

I nært samarbeid med oppdragsgiver Jernbaneverket, samt andre samarbeidspartnere og underleverandører, har dermed Nordens største tunnelprosjekt startet opp.

-De nødvendige kontrakter, tillatelser og sertifiseringer er på plass. Vi ser frem til å ta fatt på neste fase av dette utfordrende og banebrytende infrastukturprosjektet, sier Vara.

-Acciona Ghellas organisasjon er et internasjonalt kompetansefellesskap bestående av nordmenn, spanjoler, italienere og andre nasjonaliteter, forteller Vara. 

Viktig milepæl

-Det er viktig for oss å levere Follobanen i henhold til kontraktens krav til kvalitet, tid og budsjett, og vi kommer til å jobbe hardt for å klare dette. Jeg har tro på at vi vil lykkes og at prosjektet vil bli en suksess, sier prosjektdirektør Fernando Vara.

-Follobanen skal stå ferdig i desember 2021 og vi er avhengig av å følge tidsplan fra første stund, så for oss er dette en viktig milepæl, sier prosjektleder Anne Kathrine Kalager, som har ansvar for den lange tunnelen. Også for Jernbaneverket har det vært stor aktivitet for å få tilrettelagt slik at tunnelarbeidet på Åsland kommer i gang som planlagt, sier Kalager.

Fakta:

Selskapene Acciona Infraestructuras S.A. og Ghella S.p.A. er Jernbaneverkets totalentreprenør for Follobaneprosjektets tunnelboring med tunnelboremaskiner.

Kontrakten omfatter prosjektering, anskaffelser og konstruksjon av det som blir Nordens lengste jernbanetunnel, og har en verdi av 8,7 milliarder kroner. Follobaneprosjektet er i dag Norges største samferdselsprosjekt.