Gullring funnet på Follobanens anleggsområde

Nok et interessant arkeologisk funn er gjort på Follobanens anleggsområde ved Oslo S. Arkeologenes siste funn er en svært sjelden gullring fra middelalderen. De arkeologiske utgravingene vil ikke påvirke fremdriften til Follobanens arbeider.

Denne artikkelen er eldre enn fem år.

Gullringen har en rød smykkesten, som trolig er en granat, blomsterdekor lang sidene. Foto Egil Lindhart Bauer / NIKUFollobanens anleggsområde ved Oslo S ligger i området som kan kalles Oslos vugge, og her pågår det nå arkeologiske utgravinger side om side med anleggsarbeidene. Sist uke fant arkeologer fra Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) en svært sjelden 23 karats gullring på dette området. Ringen er 700-800 år gammel og har en rød smykkesten, som trolig er en granat, og et motiv som tyder på at det kan være en forlovelsesring. Tidligere er det kun funnet 20 tilsvarende ringer fra denne perioden i Oslo.
Gullringen føyer seg inn i rekken av interessante funn arkeologene har gjort. Tidligere har de blant annet avdekket over 100 graver i det samme området.

Les mer om gullringen på NIKUs arkeologiblogg og på NRK Østlandssendingens nettsider.

Påvirker ikke Follobanens arbeider

De arkeologiske utgravingene i Middelalderparken skjer i tett samarbeid med Jernbaneverket og vil ikke påvirke fremdriften for utbygging av Follobanen. Follobaneprosjektet er Norges største samferdselsprosjekt, og mye arbeid skal gjøres før banen etter planen står ferdig i slutten av 2021.

- Vi har et godt samarbeid med arkeologene og har tatt høyde for viktige arkeologiske utgravinger i Middelalderparken når det gjelder fremdriftsplaner og budsjett, sier Anne Marie Dyrøy som er delprosjektleder for Follobanens arbeider ved Oslo S.