Refleks er viktig!

Torsdag 15. november var Bane NOR på besøk på Disenå og Sander barneskoler for å fortelle om arbeidene vi gjør på Kongsvingerbanen og hvorfor er det er viktig med refleks.

Vet noen her hva Bane NOR er?

-          Ja, det er tog som kjører nordover! Nei, de driver med vei og sikkerhet og sånn. Nei, jeg vet hva det er, de holder på med jernbane! Jeg veit ikke helt hva de gjør, men pappaen min jobber der hvert fall!

Svarene var mange og fine da vi spurte barneskoleklassene på Sander og Disenå om hva Bane NOR er. Vi var på skolebesøk for å fortelle litt om arbeidene på Kongsvingerbanen, riggområdene på Galterud og Disenå og hvorfor det er viktig å synes i mørket.

Hvorfor er det viktig da, spurte vi.

-          Fordi da synes man og blir ikke påkjørt! Og da lyser man i mørket. Man må ha på refleksvest hver morgen på vei til skolen og om ettermiddagen hvis man for eksempel skal på trening.

Det er helt riktig, sa vi. Vi fortalte om arbeiderne på riggene i området som er bekymra for alle barna som er på vei til skolen og at de, fordi det er så mørkt nå om høsten, ikke skal se dem. Hva kan vi gjøre da, spurte vi 4. klasse på Sander skole.

Et enstemmig kor ropte «Da kan vi bruke refleks, så klart!»

Dette visste ungene godt om, og de fleste hadde refleksvester fra før av. Men de ble alle glade for å få enda en.

-          Det er alltid greit å ha en ekstra. Og fint når den er gratis!

Vi fortalte om synlighet når man går langs veien og at hvis man bruker refleks så er man faktisk synlig på hele 120 meters hold hvis bilen lyser på en. Har man derimot ikke på seg refleks synes man bare på opptil 40 meters hold. Det er under halvparten, sa vi.

-          Åj, det var mye, sa en. Det visste vi ikke!

Nei, det er ganske mye. Hvis man har på refleks har sjåføren 10 sekunder på å reagere, mens uten refleks har vedkommende bare 2 sekunder på å rekke å stoppe. Det er ikke så mye, det. Nei, det var de enige i. Hver og en satt pent og prydelig på stolen sin og fulgte godt med. De var glade for besøk og synes det var stas å få noe, spesielt når de fikk ta på seg vestene med en gang. Vi fikk ta bilder av flere av klassene og de fortalte at de hadde refleks på sekkene sine, på jakka og at mange alltid brukte refleksvest når de var ute og sykla. Det er kjempefint, sa vi. Men noe måtte vi ble enige med hver klasse før vi delte ut vestene. Lover dere da å bruke de? Hver eneste dag når det er mørkt?

-          Ja, ropte alle mann. Vi lover!

Det er vi glade for og da blir arbeiderne på Disenå og Galterud enda gladere, for da er de helt sikre på at de vil se dere langs veien.