Tunnelvelsignelse og helgenfeiring

4. desember er St. Barbara sin dag, og på Snekkestad feires den kvinnelige helgenen med velsignelse av arbeiderne, fjellet og alle som skal bruke tunnelen i fremtiden.

Denne artikkelen er eldre enn fem år.

Et flott skue møtte alle gjestene under St.Barbara feiringen 4.desember. Foto: Freddy S. FagerheimEt skue langt utenom det vanlige møtte de ca.140 gjestene entreprenørene Marti/IAV inviterte til feiringen av helgenen St.Barbara.  
Holmestrandskoret Swinglett, en lyssatt borerigg og tunnelvegg var rigget ved stuffen. Stemningen var majestetisk og akustikken upåklagelig.

Selve skikken med feiringen av St.Barbara kommer i utgangspunktet fra den østlige delen av Europa, og det er tunnelarbeiderne fra Slovakia som har tatt med seg skikken til Snekkestand-entreprisen og utbyggingsprosjektet Holm-Nykirke.

Statuen av St.Barbara står i tverrslaget på Snekkestad og våker over alle i tunnelen. Foto: Freddy S. FagerheimHelgenen Barbara skal ha bodd i dagens Libanon og hun ble torturert etter ordrer fra sin egen far fordi hun var kristen. Men alle hennes sår var alltid helet dagen etter og til slutt ble hun halshugget av sin far. Men det gikk ikke ustraffet hen, på vei hjem ble hennes far ble truffet av lynet og satt i fyr.

Forbindelsen med lynet, er årsaken til at St.Barbara er brukt som beskytter og helgen for blant andre artilleri-personal, militær-ingeniører, tunnelarbeidere og andre som jobber med sprengstoff. Også matematikere holder henne kjær som sin beskytter.

Les mer om helgenen og martyren St.Barbara her.

Naboer til anlegget, entreprenørene fra de andre entreprisene og byggeledelsen fra Jernbaneverket, var noen av de som stod på gjestelista til feiringen og velsignelsesseremonien.

En rekke nummer fra koret, og flere taler ble fremført inne i fjellet. Under selve seremonien ble helligvann kastet på statuen av St.Barbara, arbeiderne, gjestene og fjellet. En bønn for alle som arbeider med og i tunnelen, samt alle framtidige brukere av tunnelen, ble bedt og det hele ble en minnerik opplevelse. Koret Swinglett fra Holmestrand i aksjon.