Holm–Nykirke-tunnelen har fått navn

Den dobbeltsporede jernbanetunnelen forbi Holmestrand har fått sitt offisielle navn: Holmestrandporten.

Denne artikkelen er eldre enn fem år.

Fra venstre: Ordfører Alf Johan Svele, Janne Farstad Kirkhus, Torhild Aabø Sørensen, Rita Pettus og prosjektleder i Jernbaneverket, Morten Klokkersveen. Den fjerde av vinnerne, Stig Storhaug, var ikke til stede da bildet ble tatt). Foto: Anne Mette Storvik

Mandag 24. februar fikk de som hadde kommet med vinnerforslaget en liten påskjønnelse av Jernbaneverket. Prosjektleder i Jernbaneverket, Morten Klokkersveen og ordfører Alf Johan Svele inviterte vinnerne til kaffe og kake i Jernbaneverkets nye lokaler i Kullboden. Her fikk vinnerne overrakt en bordklokke med bilde fra tunnelen og innrammet diplom – men den gjeveste premien var nok invitasjonen til å være med på sluttsalva, og feiringen i etterkant. Vinnerne er Janne Farstad Kirkhus, Torhild Aabø Sørensen, Rita Pettus og Stig Storhaug.
– Holmestrandporten er et navn med snert i, samtidig som det klinger, sier Klokkersveen, godt fornøyd.

 

Lang prosess

Det er ikke bare-bare å døpe en tunnel. Prosessen begynte da prosjektet hadde “Åpen dag” i fjor sommer. Da fikk folk muligheten til å legge navneforslag i en urne. Siden har urnen stått på prosjektets infosenter, slik at alle besøkende har fått muligheten til å gi sitt bidrag. I november i fjor ble urnen tømt, og alle forslag behørig registrert.
– Vi fikk 98 forskjellige forslag, forteller nabokontakt i Jernbaneverket, Vigdis Tandberg.

Komité

Tandberg var med i navnekomiteen som besto av flere fra Jernbaneverket: prosjektleder Morten Klokkersveen, prosjektleder underbygning, Knut Edmund Knutsen og banesjef Bjørn Ståle Varnes. Kommunen var representert med ordfører Alf Johan Svele og kommuneplanlegger Inger Christiansen.
– Kommunen var opptatt av at Holmestrand skulle være med i navnet – og vi fikk fort gehør hos de andre, sier ordføreren med et lurt smil.
– Forslaget ble sendt på høring til utrykningsetatene. Det er viktig at vei- og togtunneler får unike navn som ikke kan forveksles, forklarer prosjektleder Morten Klokkersveen. I februar ble navnet spikret i bystyret.

Viktig for byen

Ordfører Alf Johan Svele er opptatt av hva det vil bety for byen å få jernbanen og stasjonen inn i fjellet.
– Dette er et kjempespennende prosjekt. Det er svaret på en mangeårig drøm å få lagt alt inn i fjellet. Den store stasjonshallen vil bli et landemerke, og vi er veldig stolte av å ha fått til fjellheisen, det blir kronen på verket, sier Svele. Han roste prosjektledelsen for godt informasjonsarbeid og profesjonell håndtering av de som er blitt berørt.