Gjennomtrekk i Jernbaneverkets stasjonshall

Torsdag klokken 15 gikk salven som sørget for hull gjennom stasjonshallen i Holmestrand, og dermed var det duket for gjennomslagsmarkering i fjellarbeidernes ånd.

Denne artikkelen er eldre enn fem år.

Skanskas tunnelfolk på røysa etter smellet. Foto: Freddy S. FagerheimHan satt som utbyggingsdirektør i Jernbaneverket i flere år, men fikk aldri fyrt av en salve. Det ble det en endring på fire dager etter at han startet som direktør i Statsbygg, og på USAs nasjonaldag. Harald V. Nikolaisen fikk fyre av den første gjennomslagssalven på Holm - Nykirke-prosjektet, og det var gjennomslagssalven på den unike stasjonshallen. Sammen med stikningsingeniør Mari Svanem fra Skanska, gliste han stolt på røysa etter smellet.

Se NRK Østafjells-reportasjen fra gjennomslaget.

Mye gjort
Selv om stasjonshallen nå er mer en halvferdig, står det igjen mye fjell som skal sprenges ut. Så å si hele det øverste nivå er sprengt ut, og det andre nivået er påbegynt. Men det er først i mars neste år at all sprengingen skal være unnagjort i stasjonshallen, og da er det et gigantisk fjellrom som ligger rett ved Holmestrand sentrum. Omtrent 870 meter langt, 35 meter bredt og omtrent 18 meter høyt. Entreprenør Skanska har derfor mange salver å sprenge ennå. Nå er en stor milepæl nådd, og det er gjennomtrekk i stasjonshallen, selve smykket på prosjektet.

Tønsbergs Blad laget artikkel og video fra gjennomslaget.

Mari Svanem, stikningsingeniør og Harald V. Nicolaisen, eks. Utbyggingsdirektør på røysa etter smellet.

Røysa fikk sitt
Tradisjonen tro fikk røysa en smak av gjennomslags-cognacen, og deretter vanket det både kake og cognac på arbeiderne og gjestene. Fremdriften på stasjonshallen er god, og arbeidet gjennom svakhetssonen, som var kartlagt på forhånd, har gått bedre enn forventet. Med gjennomslaget torsdag er hele svakhetssonen forsert på langs, og når det først er gjort, vet en også mye mer om hva som ligger ved siden av. Derfor skal det mye til om det skulle dukke opp noen overraskelser. Men fjellet har hatt ting på lur før, og en kan aldri være helt sikker før den siste salven er fyrt av og det siste steinlasset er kjørt ut.