23.000 betongelementer på plass

Holmestrand: Onsdag 28. januar markerte Jernbaneverket og Skanska slutten på en langvarig og til dels nervepirrende montering av betongelement i Holmestrandporten. Aldri før har det vært brukt betongelementer i en slik skala på et jernbaneprosjekt.

Denne artikkelen er eldre enn fem år.

Markeringen skjedde hos Skanska, på Holm-entreprisen. Like ved inngangen kunne man se den hvite membranduken der det manglet et betongelement. Sakte og forsiktig ble det siste takelementet heist på plass, og dermed var det glatt betongtak så langt øyet kunne se.
Betongelementet er på vei opp for å tette hullet i taket. Foto: Anne Mette Storvik
– Skanska har tre av entreprisene, men i hallen er det jo ikke betongelementer, så vi har montert ganske nøyaktig 10.000 elementer, forteller Vincenzo Marino, prosjektleder for vann og frost i Skanskas entrepriser på prosjektet.
Da er elementet festet, og taket er helt. Foto: Anne Mette Storvik

Én erfaren – og én fersk

Det var Andreas Henriksen som fikk gleden av å sette på plass elementet som ga sammenhengende tak på Holm. Bodøværingen tror at han må ha satt på plass en sjettedel av de 10.000 elementene til Skanska. I personliften sto Kenneth Tveit. Han kommer fra Treungen og bor i Porsgrunn. Tveit har bare montert takelementer, og ikke så fryktelig mange, han har hovedsakelig jobbet med overgangen mellom frostsonen og resten av tunnelen.
–Det er greit å prøve litt forskjellige oppgaver, konstaterer Tveit.

Ikke nervøse
Det har vært seks registrerte uhell under selve monteringen av de 23.000 elementene, ingen med personskade.
–Har dere noen gang vært nervøse mens dere har montert elementer?
–Det var litt uvant i begynnelsen, men blir rutine etter hvert. Maskinen løfter 16 tonn, den suger seg fast og lager vakuum, og et element veier bare 6 tonn, forteller Henriksen, som har følt seg trygg.
Kontrollingeniør Sigmun Trønnes rigger til Jernbaneverkets Cafe de la Pick-Up. Foto: Anne Mette Storvik.

Andreas Henriksen ble beordret til å åpne kaka.  Foto: Anne Mette Storvik.Skanska og Jernbaneverket i skjønn forening. Foto: Anne Mette Storvik.