Rock Collection er på plass i Holmestrand

En kunstinstallasjon bestående av seks skulpturer som forestiller mineraler og bergarter funnet i Holmestrandfjellet, er nå på montert foran hovedinngangen til nye Holmestrand stasjon.

Denne artikkelen er eldre enn fem år.

Kunstinstallasjonen Rock Collection er nå på plass utenfor stasjonen i Holmestrand. Steinene er inspirert av mineraler og bergarter som ble funnet under drivingen av tunnelen. Kunstner er Frida Tebus. Foto: Foto: Mikkel Wettre

Kunstneren bak installasjonen er svenske Frida Tebus, som vant konkurransen om kunstnerisk utstykking av den nye stasjonen i 2014.

Tebus har tatt utgangspunkt i lokale geologiske forhold i sin skulpturinstallasjon som har fått navnet Rock Collection. I forbindelse med sprengningen av Holmestrandporten og nye Holmestrand stasjon, ble det funnet vakre krystalliske mineraler, blant annet bergartene porfyr og basalt. Inspirert av dette har Tebus jobbet fram installasjonen som nå er montert ved foten av Holmestrandfjellet.

Tebus har jobbet frem de seks skulpturene i forskjellig materiale, (betong, plast, glass etc). Disse skal forestille mineralene som er funnet i fjellet under drivingen av tunnelen og stasjonshallen. De seks mineralene og bergartene skulpturene skal forestille er Rød rombeporfyr, vit rombeporfyr, svart rombeporfyr, Prehnit, Bergkrystall og Kalkspat.  

Skulpturene skal skape et torgmiljø som fører tankene både til en japansk zenhage og en mineralsamling. Noen av skulpturene er det mulig å sitte eller ligge på. På disse kan man i følge Tebus kople av for en stund, kanskje finne et øyeblikks ro eller betrakte omverdenens bevegelser foran den majestetiske fjellveggen.

Det er Kunst i offentlig rom (KORO) som er oppdragsgiver, men Bane NOR har hatt en representant i komiteen. Bane NOR har også bistått i prosjektgjennomføringen.