Flott avslutning på 135 års toghistorie  i Holmestrand

Klokken 00.48, lørdag 29. oktober 2016, kjørte det aller siste toget ut av Holmestrand sentrum, etter et seks minutter langt ekstraordinært stopp på torvet. Her var «halve byen» møtt opp med tuter, blåser, noen med flagg og noen i bunad, for å ta farvel med toget.

Denne artikkelen er eldre enn fem år.


Siste sørgående tog forlater stasjonen i friluft i Holmestrand, fotografert av Hans Morten Tamnes.

Nå er det stillheten som hersker i Holmestrand, bare avbrutt av en og annen skinnegående maskin. Vestfoldbanen er stengt i fire uker, fra Drammen til Skien, mens Holm-Nykirke prosjektet er i innspurten. Nå skal strekningen kobles sammen med eksisterende bane i begge ender og det skal gjøres klar en gangbane bort til den nye stasjonen. Deretter er det hovedsakelig signal som har banen i tre uker.

Arrangement på torvet
Ordfører Alf Johan Svele ble løftet til værs med lift for å være på høyde med toget, som klokken 00.42 stoppet som avtalt på torget.
– Vi har alle i Holmestrand et forhold til toget som i 135 år har preget byen og våre rutiner. Noen har ventet med å sove til det siste toget har passert. Andre har brukt toget som vekkerklokke tidlig om morgenen, sa Svele fra liften.
–Om få uker starter vi opp et nytt og spennende kapittel i Holmestrands toghistorie. Det skal vi også markere, men først skal vi hilse det siste passasjertoget ute i friluft farvel. Vi gjør de med to vers av Holmestrandsangen, avsluttet Svele. Deretter overlot han til Holmestrand ungdomsorkester og Bacchusbrødrene å lede allsangen på torget.
Seks minutter etter togstoppen ble det tellet ned fra fem, og ordføreren vinket toget av gårde med det grønne konduktørflagget. Toget tutet, folk tutet og med et øredøvende leven var 135 års toghistorie over.

Kommunens arrangement
Det var Holmestrand kommune, med næringssjef Inger Christensen som pådriver, som sto for arrangementet på torvet.
–Jeg tror det må ha vært 1400-1500 mennesker der! Vi prøvde å se for oss mengden som antall fulle kinosaler, og det hadde ikke holdt med to, sier Christensen. Hun er overveldet over oppmøtet, og mener litt skyldtes det uvanlig fine høstværet.
–Det var en kontrastfylt markering av at 135 års toghistorie er over. Ordførenes tale, på ett og et halvt minutt, sto for den høytidelige delen, mens 17. mai-tutingen var mer lekent. Noen lo, og noen gråt faktisk, forteller næringssjefen.
Begivenheten medførte hektisk aktivitet på sosiale medier, og næringssjefen føler at togets betydning er blitt løftet fram.
–Nå er jeg HELT overbevist om at vi klarer å slå Guiness-rekorden i lengde på pepperkaketoget til den offisielle åpningen av den nye strekningen, avslutter Christensen fornøyd.

NSB og Jernbaneverket
NSB og Jernbaneverket hadde slått seg sammen og spleiset på en gave til de som var om bord på det siste toget. Disse fikk en powerbank med påskriften: «29.20. 2016 Siste toget som passerte Holmestrand utenfor fjellet. Jeg var med!» og selvfølgelig preget med logoene til giverne. Om bord i toget var det representanter fra begge giverne, som delte ut med gavmild hånd. Dessuten ble det tatt bilder og turen ble dekket journalistisk. På torvet sto Freddy Samson Fagerheim og filmet.

 Varm drikke
På torvet sto også Stine Krigstrøm og Anders Schulstad fra Jernbaneverket. Begge er bosatt i Holmestrand, og hadde meldt seg frivillig til å dele ut varm sjokolade. Stine hadde også med seg sønnen Oscar på syv, som syntes det var utrolig spennende å få være med på dette.
Han serverte varm solbærsaft, mens de to voksne hadde sine fulle hyre med å øse sjokolade. Bortimot 70 liter varm drikke gikk med i løpet av en time. Drikken var levert av en lokal kafé, og varmedunker var lånt av sivilforsvaret. I følge ryktene var dette en utrolig god sjokolade, og mange kom tilbake og ba om påfyll.
–Jeg hadde krampe i hånden. Folk var kjempefornøyde med å få varm drikke GRATIS, forteller Krigstrøm og ler.
–Jeg ble overrasket over hvor mange som kom. Det er tydelig at toget har stor innvirkning på Holmestrands befolkning, kommenterer Schulstad.

Sosiale medier
Saken «eksploderte» på sosiale medier under og i etterkant. Dermed ble det nattarbeid på info: Freddy Samson Fagerheim ble sittende å redigere video, undertegnede redigerte og publiserte bilder, mens Trine Evensen håndterte henvendelser på Facebook.