Avgjørende for kunst-utsmykkingen

I dag sitter Kunstutvalget for utsmykking av Holmestrand stasjon sammen for å vurdere den nyeste skissen, denne gang fra den svenske kunstneren Frida Tebus. Hvis ikke denne skissen blir godtatt, må de utlyse en ny konkurranse.

Denne artikkelen er eldre enn fem år.

Tidligere har tre kunstnere blitt invitert til å levere skisser til utsmykking rundt Holmestrand stasjon, to av dem leverte – men ingen av forslagene førte til ovasjoner fra utvalget. I siste liten kom den svenske kunstneren inn fra sidelinjen, og i dag, tredje desember, presenterer hun ideene sine.

TREDJE OG SISTE: I november var den svenske kunstneren Frida Tebus på befaring på Holm-Nykirke. Hun var spesielt opptatt av de fine mineralene som er blitt funnet under sprengningen av tunnelen og fjellhallen.Foto: Anne Mette Storvik

–Vi håper selvsagt av kunstneren har funnet på noe fantastisk, og som er gjennomført innenfor rammene vi har, sier prosjektleder Martin Fadum i Jernbaneverket. Han legger til at det er viktig at kunstprosjektene har lang levetid, og krever lite vedlikehold. I planen heter det at levetiden bør være minst 50 år.

OPTIMISTISK: –Vi håper selvsagt av kunstneren har funnet på noe fantastisk, og som er gjennomført innenfor rammene vi har, sier Martin Fadum. Han er prosjekteringsleder for Holmestrand stasjon, og dermed også for utsmykkingen. Foto: Anne Mette Storvik
En ny konkurranse vil spise av det allerede minimale budsjettet, ettersom hver kunstner som deltar får 50.000 kroner for arbeidet. Med et budsjett på 3 millioner kroner skal kunsten konsentreres til tre steder: Fjellveggen rett utenfor hovedinngangen, i kollektivområdet og ved lyssjakten på innsiden av nordre inngang, og kunstneren vil få et drøyt år på seg for å gjøre utsmykkingen ferdig.

Frida Tebus tok masse bilder da hun var på befaring. Foto: Anne Mette Storvik