Minus er pluss og pluss er minus på Holm

De aller fleste forbinder nok vinterkulde på et anlegg som negativt, men for noen er det også en kjempefordel at kvikksølvet kryper godt ned på den blå siden av skalaen.

Denne artikkelen er eldre enn fem år.

Foto: Freddy S. Fagerheim. Grøftemannen er fornøyd med at leira er frossen, da slipper han å vasse i sleip og sørpete leire.Med svart duk til skuldrene går grøftemannen til entreprenøren fornøyd nede i grøfta og legger duken til rette før maskinføreren danderer med grus.

Vi er på anlegget på Holm, den nordligste entreprisen på prosjektet Holm-Nykirke.

At grøftemannen er i grøfta, ser i utgangspunktet helt normalt ut, men dersom vi legger til at han er omgitt av leire blir det straks litt mer prestasjonspreget.

Hadde det vært sommer og plussgrader ville bildet nemlig vært et helt annet. De gjørmete grøfteveggen hadde ikke stått av seg selv, og det hadde vært vassing i bløt og rennende leire.

Iskalde fordeler

Med langvarig kulde er nemlig den seige, til dels flytende og usedvanlig skitne leira frosset. Hadde det vært sommer måtte de ha brukt grøftestøtter og rørleggingen hadde gått langt saktere. Også utgravingen av trauet er en langt mer takknemmelig jobb nå som leira fryser. Nå kan maskinene kjøre midt ut i traseen som hadde vært et leirebasseng dersom det ikke hadde vært kaldt.

Ulempen er at nå må leiren pigges før den kan graves, men det er tross alt bedre enn at den flyter rundt som en missfarget og uappetittlig slush.  

Iskalde ulemper

Men i den andre enden av det samme anlegget, er det noen som sliter med kulda. Tunnelfolka har ikke kommet seg inn i tunnelen ennå, og de er ikke videre fornøyd med den langvarige kulda vi har hatt denne vinteren.  

Foto: Freddy S. Fagerheim. Byggeleder Jon Vatne, er både fornøyd og missfornøyd med kulda.

- Kulda har forsinket tunneldrifta en god del, forteller byggeleder i Jernbaneverket Jon Vatne.

Borte ved tunnelpåhugget må de kle inn maskinene og sette på varme for å hindre at blant annet borevannet skal fryse, forteller Vatne.

- Nå har de hengt opp et stort forheng så de kan sette på varme, ellers hadde det blitt rimelig vanskelig å få sprutbetongen til å herde, sier Jernbaneverkets byggeleder.

Bedring og forverring i vente

Om det blir bedre eller verre med litt mildere vær, kommer helt an på hvem vi spør, men i følge værtjenesten yr.no, er det en værforandring på gang like over helgen.

Det ligger plussgrader i meldingene for Holmestrand utover i uke 5. Men erfaringene med været så langt i vinter, er at det har holdt seg rimelig kaldt selv om værmeldingen til tider har spådd noe annet.

Været er det uansett fint lite vi får gjort noe med, og enten det blir pluss eller minus, er det alltid noen på Holm som synes at minus er pluss og motsatt.