Farriseidet-Porsgrunn har åpnet for trafikk

Mandag 24. september ble det satt trafikk på det nye dobbeltsporet mellom Farriseidet og Porsgrunn på Vestfoldbanen. Det var mange som hadde stått opp tidlig for å være med den første ordinære avgangen som hadde avreise fra Skien kl. 04.07.

Prosjektdirektør Stine Ilebrekke Undrum hadde med blomster til lokomotivfører Martin Ramstad og NSBs ombordpersonale på den første avgangen. Foto: Trine Bratlie Evensen

Prosjektsjef Lars André Tangerås kunne senke skuldrene da toget ankom Larvik stasjon drøyt 12 minutter etter avreise fra Porsgrunn. Etter syv uker med togstans og seks år med anleggsarbeid, så var det en stolt og glad prosjektsjef som fikk oppleve at togtrafikken gikk på skinner, helt etter planen. 

Underveis på den korte togturen orienterte Tangerås om den nye banen, som reduserer reisetiden mellom Porsgrunn og Larvik med over 20 minutter. 

Det var lokomotivfører Martin Ramstad som fikk æren av å kjøre det første toget over det nye anlegget, og han fikk blomster av prosjektdirektør Stine Ilebrekke Undrum. 

NSB spanderte frokost på de reisende, og det var nær hundre personer som hadde tatt turen til Skien og Porsgrunn for å være med på den første avgangen. Ordførerne i Porsgrunn, Skien, Larvik, Bamble, og fylkesordføreren i Telemark var alle med på den første turen.

Ordfører i Porsgrunn, Robin Martin Kåss, vinket toget ut av Porsgrunn stasjon på vei til Larvik. Toget kjørte et par minutter bak skjema fra Porsgrunn, men ankom Larvik iht. til rute kun 12 minutter etter avreise fra Porsgrunn.

Reisetiden med gammel bane var 34 minutter mellom Porsgrunn og Larvik og 2 timer og 39 minutter mellom Skien og Oslo S. Toget skal nå, ifølge den midlertidige rutetabellen, bruke 16 minutter fra Porsgrunn til Larvik, og 2 timer og 16 minutter fra Skien til Oslo S. Når rutetabellen legges om fra 9. desember 2018, vil reisetiden mellom Larvik og Porsgrunn reduseres til 12 minutter, og reisetiden mellom Oslo S og Skien reduseres til 2 timer og 12 minutter.

Reisende må sjekke reiseplanleggeren til www.nsb.no eller NSBs app for nye rutetider fra Porsgrunn og Skien. 

Offisiell åpning fredag 28. september
Den nye banen blir offisielt åpnet av samferdselsminister Jon Georg Dale, fredag 28. september. Samferdselsministeren kommer til Larvik stasjon med tog kl. 11.45. Etter en kort åpningsseremoni på Larvik stasjon reiser minister og gjester videre med tog til Porsgrunn.
Det var folksomt på Porsgrunn stasjon kl. 04.10, minutter før toget fra Skien ankom.

Ordfører i Porsgrunn, Robin Martin Kåss, ordfører i Larvik, Rune Høiseth og ordfører i Bamble Hallegeir Kjeldal, tar "ventebilde" på Porsgrunn stasjon.

Tog 803 var første sørgående tog på den nye banen, her på Larvik stasjon rett før avgang.