Høyt til værs for å montere GSM-R mast

Har du lurt på hvordan de får opp de lange tele- og radiomastene langs sporet? Her kan du se en liten bildekarusell fra monteringen av en 30 meter høy mast på Vassbotn utenfor Larvik

Denne artikkelen er eldre enn fem år.

Skal du ha samme jobb som Egil Reiersrud og Magne Eliassen i Relacom, så kan du ikke ha høydeskrekk. Mandag 13. juni monterte de en av mastene som skal brukes til tele- og radiosambandet på Farriseidet-Porsgrunn prosjektet. Masta som ble satt opp på Vassbotn utenfor Larvik, skal brukes til GSM-R antenne, og er den høyeste masta som prosjektet skal ha. Det tok drøye to timer på å bygge opp masta. 

Kranbilsjåfør Henning Raastad leverte masta som kom i flere deler. Han styrte krana med stødig hånd og heiste opp delene etter hvert som masta steg til vers. Samarbeidet med montørene Reiersrud og Eliassen gikk knirkefritt, og det som tok mest tid var nok å skru på og skru til de 16 boltene som brukes til å skru delene fast til hverandre.

Reiersrud og Eliassen forteller at det er vanskelig å si hvor mange master de bygger i året.  Det varierer fra år til år, noen år er det ingen master, mens andre år er det 20-25 master. I år er det minst seks master kan de fortelle.

Farriseidet-Porsgrunn prosjektet skal ha seks master plassert langs det 22,5 km lange sporet som er under bygging. I tillegg til den nevnte på Vassbotn, skal prosjektet ha to som er 24 meter, to som er 18 meter og en som er 12 meter høy. De monteres fortløpende av Relacom denne måneden.