Vellykket sporomlegging på Eidanger

1. juli kl. 00.43 passerte det første toget over det omlagte sporet Eidanger. Helt etter planen, selv om det dukket opp utfordringer underveis i bruddet.

Denne artikkelen er eldre enn fem år.

Etter en travel helg gjensto kun sporfeltjustering/sluttkontroll signal igjen før det nye sporet ble tatt i bruk kl. 00.43 1. juli. Foto: Rune Bårdsen Røer

Prosjektleder jernbaneteknikk, Rune Bårdsen Røer, har hatt en travel vår. For å kunne bygge ferdig underbygningen til det nye dobbeltsporet fra Farriseidet til Porsgrunn, måtte snaut 200 meter av sporet forbi Vallermyrene på Eidanger legges om. 70 - timer var satt av til jobben, og det var ikke mer enn de hadde behov for. Det har vært hektisk planlegging de siste ukene for å få alle detaljer og logistikk på plass. 

Sporet var bygd på forhånd, så hovedjobben besto i å koble inn det nye sporet. Sporet måtte kappes og rives i begge ender. Kontaktledningen på samme strekning skulle avspennes og rives, og erstattes med ny. I koblingspunktene var det behov for masseutskifting, dermed måtte gammel ballast og forsterkningslag graves vekk. Det ble etablert kummer og rørkryss, satt nye skiltfundamenter og til slutt var det klart for oppbygging av ny underbygning. 

Før sporbyggingen kunne ta til, måtte det fylles på med ballast, og det var her den største utfordringen kom. Røer forteller at de fikk en utfordring på søndagen, da de manglet 80 - 100 m3 med ballastpukk. "Vi fikk tak i nødvendig supplering av pukk fra et annet prosjekt som hadde lager på Borgestad ved Porsgrunn. Så klarte sporbyggingen og pakkmaskinen å hente inn det meste av forsinkelsen. Derfor kunne vi overlevere sporet tilbake til togleder ca. klokka 00.00 natt til 1. juli, en halvtime før tiden".

-Det var veldig fint å se første toget (dobbelt Flirt sett) passerte over det omlagte sporet allerede klokka 00.43, sier Røer, som samtidig berømmer alle som har jobbet i helgen, både hos JBV og entreprenører. De har stått på og gjort en kjempeinnsats for å få åpnet banen til tiden, og faktisk 30 minutter før tiden. Det er bra jobba, avslutter en trøtt, men fornøyd prosjektleder.

Det var travelt på sporet de siste timene før kjørestrømmen ble koblet på. Foto: Arild Herfindal