-Et imponerende anlegg!

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen fikk en begivenhetsrik dag da han besøkte utbyggingsprosjektet Farriseidet – Porsgrunn i Larvik. Hele dagen var satt av til å besøke gigantprosjektet i Vestfold og Telemark, mandag 17. november.

Denne artikkelen er eldre enn fem år.

Samferdselsminister med følge ved Ønna bru. Fra venstre: ass. jernbanedirektør Gunnar Løvås, leder hovedutvalg for samferdsel, areal og miljø i Vestfold fylkeskommune, Kåre Pettersen (V), Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (FrP), Birgitte Gulla Løken (Larvik Høyre), prosjektdirektør Stine Ilebrekke Undrum,  statssekretær Bård Hoksrud (FrP), fylkesleder FrP Telemark Gry Anette Rekanes Amundsen. Foto: Terje HammerslandDet ble en forsinket ankomst for Samferdselsministeren og hans følge, som blant annet besto av ass. jernbanedirektør Gunnar Løvås og statssekretær Bård Hoksrud,  som kom med tog til Larvik. Buss for tog mellom Oslo S og Holmestrand skapte litt forsinkelser på de sørgående togene denne dagen, men resten av programmet gikk på skinner. En tur i førerrommet til lokføreren ble det også tid til for statsråden, som ikke la skjul på at det var litt stas.

Vel fremme i Larvik, var det satt av tid til en grundig gjennomgang av utbyggingsprosjektene på Vestfoldbanen, da med ekstra vekt på Farriseidet – Porsgrunn

Prosjektdirektør Stine Ilebrekke Undrum fortalte litt overordnet om organiseringen av prosjektene, og om hvordan de har tilpasset seg markedet under arbeidet med kontraktstrategiene for de enkelte prosjektene. Videre kunne Undrum fortelle om hvordan prosjektorganisasjonen har vokst siden starten i 2007, og hvordan de nå samarbeider tett med InterCity-prosjektet for å videreføre og utnytte kompetansen som finnes i prosjektene nå.

“Vi er veldig opptatt av det som skjer i planområdene og bistår med vår kompetanse inn der”, sa Undrum, som la til at planen er at utbyggingsenheten overtar prosjektene når reguleringsplan skal utarbeides. 

Prosjektsjef Lars A. Tangerås orienterte om Farriseidet – Porsgrunn, og var innom både litt historie, fremdrift og kontraktstrategi. Tangerås fortalte at de er spesielt fornøyde med hvordan de klarte å få ned antall entrepriser, opprinnelig var det planlagt åtte tunnel- og grunnentrepriser, til fire store tunnel – og grunnentreriser. Det er enklere å følge opp fire store en åtte små, forklarte Tangerås. 

Deretter var det klart for befaring av anlegget. Første stopp var Martineåsen tunnel hvor det var ladet klar ei salve. Det smalt og ristet godt da 900 kg sprengstoff ble fyrt av en kilometer innover i tunnelen. Både Samferdselsministeren og statssekretær Bård Hoksrud gliste bredt da smellet kom. 
 
Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen og statssekretær Bård Hoksrud holdt seg for ørene og gliste bredt da det ble fyrt av ei tunnelsalve mens de var inne i Martineåsen tunnel. Foto: Trine K. Bratlie Evensen

Fra Martineåsen gikk ferden videre langs dagsonen med innlagte stopp ved flere av de store konstruksjonene som er under bygging. Både Vassbotn bru, Solum bru og Ønna bru ble vist fram til en imponert statsråd. “Takk for besøket. Dette er et imponerende anlegg!”, var avskjedsreplikken fra Solvik–Olsen da han gikk på toget i Larvik.