Støpestarten i Tønsberg ti minutter ”forsinket”

I dag klokka 0910 var støpinga i gang på det som skal bli de første hundre meterne av tunnelen gjennom Frodeåsen. Støpestarten var snaue ti minutter forsinket.

Denne artikkelen er eldre enn fem år.

FORNØYD: Bas Vikan i Reinertsen er veldig fornøyd med at støpingen var i gang som planlagt i dag.

- Jeg er strålende fornøyd, sier betong- og forskalingsbas i Reinertsen, Jan Erik Vikan.

Planene for uka ble lagt på mandag, og da planla de å starte støpinga klokka ni fredag morgen, og altså ti over ni var de i gang.

Er dette det en kan kalle god planlegging?

- Ja vi har hatt to god dager nå, både i går og i dag har det vært to flotte dager, sier Vikan.

- Forberedelsene i går gikk bra, og i dag har støpinga gått helt etter planen, sier en tydelig fornøyd anleggsbas.

Den første seksjonen som støpes nå er riktignok liten, uvanlig liten ifølge basen.

I tillegg støpes den som en kile inn mot fjellet og veien. Årsaken er at hele riggen ligger så tett inntil fjellet at de må ta den minste biten først. Deretter kan de støpe helt vanlige seksjoner videre utover.  

Så fort denne delen av ”betongtunnelen” er ferdig skal veien i Tomsbakken legges tilbake slik den opprinnelig er. Og nettopp det er en aldri så liten pisk for fremdriften, veien må nemlig legges tilbake før vinteren er over oss.

Men dersom resten av arbeidet går med bare ti minutters forsinkelse fremover bør ikke det by på store problemer.

GOD KVALITET: Bestongen til den første støpen er av god kvalitet og her pumpes betongen ned i forskalingen til den første delen av kulverten.

God betong

Det gjøres strenge og hyppige kontroller av betongen før den pumpes inn og blir en del av den nye tunnelen. Blant annet konsistensen sjekkes nøye på de første betongbilene som kommer til anlegget.

- Kontrollene viste god betong, så vi er veldig fornøyd. Ingen biler ble sendt i retur, forteller Jan Erik Vikan.

På slutten av støpeprosessen blir det i tillegg laget egne prøver som skal gjennom strenge tester i flere dager fremover. En av de første dagene over helga skal forskalingene fjernes helt og den aller første delene av betongtunnelen i Tomsbakken er klar for inspeksjon.

Kommer du til å sove dårlig frem til du får sett resultatet?

- Nei jeg kommer til å sove godt, i alle fall i kveld etter den intens oppkjøring til den første støpen, avslutter en fornøyd bas.