Sørlandsbanen: Hunsdalen viadukt rehabiliteres

I dalsiden høyt over Konsmo i Vest-Agder ligger Hunsdalen jernbaneviadukt. Nå pågår et omfattende arbeid med å rehabilitere den gamle betongviadukten.

Denne artikkelen er eldre enn fem år.

Hunsdalen betongviadukt rehabiliteres i sommer. Her er stillas på plass og brua skal pakkes inn mens arbeidet pågår. Foto: Ingar Uldal

Ingen andre baner her i landet har så mange bruer som Sørlandsbanen. Fra Drammen til Stavanger er det hele 497 av dem. Årsaken er at Sørlandsbanen over lange strekninger går på tvers av heier og dalfører, ikke på langs som de fleste andre banestrekningene våre. Banen ble åpnet parsellvis i perioden fra 1920 til 1944 og de mange bruene er av ulike typer. På den østligste og eldste delen av Sørlandsbanen, (åpnet til Neslandsvatn og Kragerø i 1927), er det i stor grad bygget steinhvelvsbruer der det var mulig å finne egnet stein til brubygging innen rimelig nærhet til anlegget. Fra Neslandsvatn til Kristiansand, (åpnet 1938), er det stålkonstruksjoner som i stor grad preger bruene. Videre vestover gjør så betongbruene sitt inntog. Mange av disse betongbruene er bygget under krigen og trenger rehabilitering.

Nå i sommer gjennomfører Jernbaneverket område sør en omfattende rehabilitering av til den 81 meter lange betongviadukten over Hunsdalen ved Konsmo mellom Marnardal og Audnedal stasjoner. Totalentreprisen utføres av Eik Entreprenør AS.
Hunsdalen viadukt som ny i 1942. Foto: Jernbaneverket, Norsk Jernbanemuseum.