Høyhastighetstog slo ut Ryanair

Ryanair sier de legger ned ruten mellom Valencia og Madrid med øyeblikkelig virkning, melder nettavisen Spaniaavisen. Grunnen skal være den nye høyhastighetsbanen som åpnet i desember.

Det spanske jernbaneselskapet Renfes nye høyhastighetstog mellom Madrid og Valencia ser ut til å ha utkonkurrert flyselskapet Ryanair mellom Madrid og Valencia.
- Jeg er ikke overrasket, sier markedsdirektør Adolfo Sánchez i Renfe.

Spania som er det landet som er kommet lengst med høyhastighetstog i Europa, startet høyhastighetsforbindelsen mellom de to spanske byene med sine AVE-tog i desember. Med en topphastighet på rundt 300 kilometer i timen ble det mulig å komme de knapt 40 milene fra Madrid til Valencia eller omvendt på drøyt halvannen time. Høyhastighetstoget  har snudd mye av trafikkbildet. Det er vanskelig for bil å konkurrere med den korte reisetiden. Selv fly har vanskelig for å matche den nye togruten med tanke på totaltiden for innsjekking og veien til og fra bysentrum,

 

Folk velger toget
Markedsdirektør Sánchez sier at man ser situasjonen tydelig ved hvordan markedsandelene har forandret seg mellom tog og fly. Siden 2007 hadde flyrutene mellom Madrid og Valencia en markedsandel på mellom 55 og 60 prosent, mens togene hadde mellom 40 og 45 prosent. Det snudde brått da Renfe åpnet sin nye høyhastighetsforbindelse med tog. Nå har togene en markedsandel på 74 prosent, mens flyene sitter igjen med 26 prosent, ifølge Renfes tall.
- De tallene viser bare forholdet mellom fly og tog, påpeker Sánchez. Han sier de nye høyhastighetstogene  også har trukket til seg mange av dem som før brukte bil mellom de to byene.

Ifølge Spaniaavisen innrømmer sjefen i Ryanair, Michael O`Leary, også at årsaken til at det irske lavprisselskapet nå har innstilt sin flyrute mellom de to byene er at det ikke klarer å konkurrere med det nye høyhastighetstoget