Jernbanemagasinet banner
Togreisen

På Europa-toppen

Da Lonely Planet satte Raumabanen helt øverst på lista over de 10 mest maleriske togturene du kan ta i Europa, sørget daværende salgs- og markedsansvarlig for Raumabanen, Tove Sylte, for at ­frilanssfotograf Leif Johnny Olestad fikk sin del av æren for det.

Romsdalen er full av imponerende topper. På topp er også Raumabanen – på topp 10-lista til Lonely Planet, vår tids viktigste guide og inspirator for folk på tur overalt i verden. Raumabanen troner øverst fulgt av Bergensbanen/Flåmsbana. Deretter kommer jernbaneperler på en snor, som for eksempel Cinque Terre i Italia og Glacier-expressen i Sveits, som begge havnet i skyggen av de norske strekningene.

– Flotte bilder betyr mye for å kunne nå fram. Det har vært en stor fordel å ha tilgang til så mange fine bilder av tog på Raumabanen. Det er god service for journalistene og gjør det lettere å få til gode redaksjonelle saker. Leif Johnny er også fleksibel og tar nye bilder når vi ønsker oss et spesielt motiv, forteller Tove Sylte, og understreker:

 – Bildene til Leif Johnny er blitt brukt i all markedsføring av Raumabanen: på plakater, i annonser og i filmer over hele verden.

Mr. Raumabanen

Leif Johnny Olestad er fra Grøvdalen, en naturperle av en dal inn i landet fra Isfjorden. Her er det mye pent å se på, men ingen jernbane. Tog og jernbane fikk han interesse for da han var elev ved Vikhov skole for hørselshemmede i Malvik og bodde i en internatbygning som lå like ved Nordlandsbanen. I 2004 fikk han sitt første digitale kamera. Nå har han sitt niende og så mange bilder at de er lagret på fire eksterne harddisker.

 – Jeg kjenner hver krik og krok langs Raumabanen. Noen spør meg om hvor det eller det bildet er tatt, hvor det er finest å stå. Da svarer jeg at det får de finne ut selv, smiler Olestad, som vil ha noen forretningshemmeligheter for seg selv. I vinter ble han tildelt tittelen «Mr. Raumabanen». Det skjedde da han ble beæret med en egen sang i årets utgave av Raumarevyen.

– Det var et kor på nesten 20 sangere som sang om en trivelig kar som speider etter tog og har stor entusiasme for Raumabanen. Det var rørende og stort, sier Mr. Raumabanen himself.

Nye tider

I sommer skal turisttogene på Raumabanen kjøres med lok og vogner. Da må lokførere og konduktører, Leif Johnny Olestad kjenner dem godt alle sammen, forvente å se Raumabanens sjeffotograf i aksjon igjen. Særlig gleder han seg til Di4-loket kommer tilbake:

– Jeg har det så godt med meg sjøl når jeg står i skråninga og hører det kommer et diesellok, sier Olestad som nå totalt har tatt vare på 240 000 bilder. Men det er før denne sommeren.