Jernbanemagasinet banner
Tett på

Løperjenten

Nina Emilie Pay møtte ikke den berømte veggen under New York maraton. Derimot møtte hun 50 000 andre løpere og et par-tre millioner tilskuere. Samtidig ble det mange penger til Aktiv mot kreft – og klær til hjemløse i New York.

Foto: Privat

 

Hvorfor dra til New York for å løpe 42 kilometer?

Jeg har alltid vært glad i å løpe. Da jeg først skulle prøve meg på en helmaraton, er New York maraton det store, det man har hørt mest om, selv om det er en krevende løype. Det var helt fantastisk. Dessuten gikk det lettere enn jeg hadde fryktet. 

Hva fryktet du?

Jeg har hatt tre kneoperasjoner det siste året. Noe -skyldes løping, noe skyldes fall på en skitur. I sommer fikk jeg tretthetsbrudd i hælen og ti ukers treningsforbud. I tillegg har jeg hatt betennelse i hoftene. Det hadde jeg også da jeg løp. Det var mye som gikk i mot meg i oppkjøringsperioden frem mot løpet, så jeg er veldig fornøyd med å komme i mål på 4.05. Både fordi jeg har vært skadet, og dessuten aldri har løpt mer enn tre mil før.  

Var det vanskelig å komme seg frem i mengden?

De første to kilometerne løp jeg i sikksakk. I startområdet ligger det også mye klær som løperne slenger fra seg. Det er kaldt om morgenen og for å holde på varmen timene før start, må man ha godt med tøy. Det løperne tar av seg, blir samlet inn og gitt til hjemløse.

Og etterpå?

Da var jeg overraskende pigg. Hadde bare litt vondt i tærne. Jeg tror ikke dette ble min siste maraton. Berlin, London, Paris eller midnattssolmaraton i Tromsø virker fristende. 

Du løp for Aktiv mot kreft. Hvorfor det?

Aktiv mot kreft, som Grete Waitz var med på å stifte, har noen løperlisenser i New York maraton. Ellers er det ikke så enkelt å få tak i startnummer. Dessuten går pengene til et godt formål. Av de 40 000 jeg betalte, gikk litt over 10 000 til startnummer, hotell og fly. Resten er en gave til Aktiv mot kreft. Det betydde mye for meg. Stefaren min døde av kreft for et par år siden. Jeg skrev «I run for you, Per» bak på T-skjorten og løp for ham. Det var dyrt, men absolutt verdt det.

FAKTA

Nina Emilie Pay


Alder: 30 år
Stilling: Kommunikasjonsrådgiver Follobanen
Ansatt i NSB/JBV: 2015