Jernbanemagasinet banner
Tett på

Kaptein på nytt lag

Som ordfører i Hol kommune blir Petter Rukke kaptein for et lag på 600 ansatte. Da får han bruk for erfaringene med utallige omstillinger ved jernbanen.

Foto: Arvid Bårdstu

Er politikk noe du har funnet fram til i det siste?

Jeg har åtte år bak meg i kommunestyret. Men jeg har vært engasjert i lokalsamfunnet i 35 år innen barnehage, skole og idrett. Jeg ledet Skarverennet i seks år. I fjor dro jeg i gang Hallingspretten. Og jeg har vært støttekontakt. Arbeidet med de svakeste i samfunnet føler jeg har vært en god ballast å ha med inn i politikken.

Hvilke erfaringer fra Jernbaneverket tar du med deg inn i ordførerstolen?

Jeg har vært med på en rekke omstillinger. Har faktisk gått positivt inn i de fleste omstillingene. Da jeg var driftssjef for Sørlandsbanen og Bergensbanen, klarte vi å bli mer effektive uten å fjerne noen fagarbeidere. Jeg har vært på jernbanen i 39,5 år. 38 av dem har vært fantastiske.

 

Hva blir den største utfordringen som ordfører?

Det blir å få redusert utgiftene på driftssida. Men det blir som på jernbanen: Det er dumt å ta bort fagarbeideren fordi da øker kostnadene på over-head. Jobben må jo gjøres uansett.

I nabolaget ditt på Hol har du Søndrål og Bøkko. Selv er du far til to aktive skøyteløpere. Hva er årsaken til at dere får til dette?

Spurte Hjallis om det. Han hadde svar: Det er fordi de går med ullsokker. De som trener inne på god is, de sutrer oftere på dårlige forhold. Når løperne herfra kommer til et sted med glatt is, smiler de. I høst har både Christoffer og Henrik ligget en måned og trent med Jeremy Wotherspoon i Salt Lake City.

Hvordan blir du som ordfører, tror du? 

En erfaring jeg har med meg, er at jeg har vært på motsatt side av byråkratiet. Arbeiderpartiet har ikke gjort et bedre valg her siden 1971, og jeg fikk enormt med personstemmer. Derfor har jeg konkludert med at jeg må fortsette å være den jeg er. Det blir ikke aktuelt å fylle skoene etter Høyre-ordføreren. Dem får han ta med seg når han går av.

FAKTA

Petter Rukke

Alder: 55
Stilling: Teknisk støtte linjen
Bor: Hol
Ansatt i NSB/JBV: 1976