Jernbanemagasinet banner
Tett på

Rotfestet i Norge

Claudia kommer fra storbyen Bogotá i Colombia og skulle bli diplomat. Nå jobber hun i Energi, storkoser seg i ei lita kolonihagehytte på Sogn i Oslo hver sommer og har lært å like dugnad.

Foto: Øystein Grue
Foto: Øystein Grue

FAKTA

Claudia van Diermen Jacobsen

Alder: 43

Stilling: Markedsførings- og
­partneransvarlig i Eress, Energi

Bosted: Vinderen, Oslo

Ansatt i JBV: 2012

1. Colombia har en klang av narkotikahandel, gerilja, kidnappinger og vold. Hvordan var det å vokse opp der?
Det anbefales på det sterkeste! Mange har et dårlig bilde av Colombia. Mødrene til venninnene mine blir nesten sinte når jeg sier hvordan det er. De tror jeg lyver. Bogotá er en moderne storby.

2. Hvorfor la du diplomatplanene på hylla?
Jeg så hvordan barna til diplomatfamiliene hadde det. De var på ett sted i noen år, og så måtte de flytte fra vennene og det kjente miljøet med gråt og tenners gnissel. Da ombestemte jeg meg. Jeg traff en nordmann mens jeg studerte i Nederland og reiste til Norge på prøve.

3. I Bogotá bor det like mange som i hele Norge – ganger to. Hva var den største overgangen til å bo i Norge?
Vinteren. Jeg trodde ikke jeg skulle takle den. Det går litt bedre nå, etter 17 år. Men jeg hadde ingen erfaring med snø før jeg kom til Norge. Selv om Bogotá ligger 2600 m.o.h., er det 15-22 grader året rundt. I førstningen var jeg som Bambi på glattisen. Nå går jeg på ski og liker det godt. Men jeg blir nok aldri noen racer.

4. Hva er så storveies med å bo i en kolonihytte på 32m2 tre kilometer fra heimen?
Til å begynne med skjønte jeg ikke konseptet i det hele tatt, men da vi var på en visning etter at vi hadde fått vårt første barn, ble det forelskelse ved første blikk. Nå har vi hatt denne hytta i ni år. Vi flytter hit i mai og tilbake i september. Det er ikke langt fra Vinderen og hit, men det føles som en annen verden. I kolonihagen blomstrer folk. Barna elsker å være her.

5. Hadde du noen hytteerfaringer fra Colombia?
Nei, men bestemor bodde på en gård like utenfor Bogotá. Hun hadde masse dyr og dyrket frukt og grønnsaker. På en måte gjør jeg det samme, men i en miniversjon. Vi har ni epletrær, bringebær, rips, solbær, stikkelsbær, nyper og plommer. Dessuten har jeg lært å sette pris på dugnad. Dugnad hadde jeg ikke hørt om før.