Jernbanemagasinet banner
Tett på

Og mannen gikk ut etter øl

I høstkulda er det ikke uvanlig å møte på folk som føler at de brygger på ett eller annet. Geir Åkerland er ikke noe unntak, men i motsetning til de fleste andre brygger han gjerne på noe hele året.

Foto: Harry Korslund
Foto: Harry Korslund

FAKTA

Geir Åkerland

Alder: 39

Stilling: IKT-rådgiver

Bor: Ridabu

Ansatt i JBV: 1996

 

1. Ikke langt etter øl her i gården?
– Nei, det rekker med en tur på verandaen. Der har jeg rigget mitt eget bryggeri. Vangsokningen åpner døra og viser frem en selvkonstruert og sinnrik innretning som salige Kjell Aukrust garantert ville nikket anerkjennende til. Det er slanger, kjeler og brennere. Kort sagt alt som trengs for å omdanne humle, malt, gjær og vann til hjemmebrygget øl av ymse slag. En mildt modifisert varmtvannsbereder gjør nytten som bryggepanne.

2. Spesialtermometer og gode greier?
– Væsketemperatur er én av flere faktorer som påvirker sluttresultatet. Slumser man med temperaturen, kan det i verste fall ende med at brygget havner i vasken og ikke på flasken. Ølbrygging er egentlig ikke noe hokuspokus, men det gjelder å følge nøye med underveis i prosessen der gjær omdanner sukker til alkohol og gylne dråper.

3. IKT-medarbeidere i Jernbaneverket er over gjennomsnittet interessert i øl?
– Det finnes neppe noe statistisk belegg for en slik påstand, men det er et faktum at jeg ikke er den eneste hjemmebryggeren i fagkretsen. Vi er en gjeng som jevnlig treffes for utveksling av ideer, erfaring og prøvesmaking. Det er noe eget å by på hjemmelagde godsaker, og naturligvis ekstra stas når brygget faller i smak.

4. Og Renhetsloven følges til punkt og prikke?
– Nei, det skulle tatt seg ut. Bryggerimester Åkerland humrer i skjegget og røper at han mer enn gjerne eksperimenterer med diverse ingredienser. – Grønne bananer, epler og kiwi er gode eksempler på slikt som i passe doser egner seg utmerket når formålet er å brygge godt og smaksrikt øl med god fylde.

5. Hva er det ultimate ølprosjektet?
De lærde strides, men soga vil ha det til at deler av Halvdan Svarte ligger begravet under Halvdanshaugen her ved Hubred. Planen er å samle villgjær fra haugen, blande det med humle fra egen hage, tilsette malt og vann. Og hvis jeg lykkes, blir det vikingøl fra Hedmarken.