Jernbanemagasinet banner
Tett på

Klar for styrkeprøven

Da han fikk beskjed fra kona om å bare drive med to idretter, falt valget på langrenn og sykling. Nå deltar han i rundt 40 konkurranser i året. Mest stas er det med Styrkeprøven mellom Trondheim og Oslo.

Foto: Arvid Bårdstu
Foto: Arvid Bårdstu

1. Du har ikke bare vært vanlig interessert i sport?
Jeg har drevet med ti idretter. Etter at jeg ble gift, holdt jeg meg til seks. Etter ti år sa kona at det fikk holde med to. Det ble for mye utstyr. Jeg valgte ski og sykkel. Nå har jeg klart å lure inn en tredje, men den krever bare noen shortser og et par joggesko. Målet er å komme ned mot 1.35 på halvmaraton og kanskje forsøke en helmaraton.

2. Du har hatt racersykkel siden du var 14 år og syklet mye. Er du god?
Nei. Den første gangen jeg deltok i konkurranse, var Styrkeprøven i 1979. Da hadde jeg så vondt at jeg ville bryte på Hamar. Men det var fire timer til toget gikk, så det ble til at jeg likevel syklet til Oslo. Den første gangen jeg vant et sykkelritt, var jeg rundt 45 år. Bestetiden min fra Styrkeprøven på 14:40 satte jeg da jeg var 57 år.

3. Dere sykler fort og tett. Det kan ikke være helt ufarlig?
På flat mark går det i 45-47 km/t. I et ritt i Rissa kommer vi opp i 110 km/t. Jeg har havnet på sykehus 10-15 ganger. Sist var i fjor høst. Da brakk jeg en finger, ribbein og punkterte venstre lunge. Jeg kunne ikke sette meg ned ute i skogen og vente på hjelp, så jeg syklet hjem. Du kan ikke drive med sykkel hvis du ikke tåler litt smerte. Men de fleste veltene går bra.

4. Er det bra for helsa å drive på slik?
De fleste av oss som driver utholdenhetsidretter, blir nødvendigvis ikke eldre enn andre. Det er hardt for hjertemuskelen som blir kraftigere og stivere. Derfor får flere trøbbel med hjerteflimmer. Forhåpentligvis lever vi litt lenger, men uansett har vi det morsomt vi som har en hobby.

5. Hvor mye trening ligger bak de resultatene du oppnår?
Jeg sykler 1500 mil på et år. Prøver å ha 700 mil før Styrkeprøven. Innimellom sykling driver jeg løpetrening. Jeg trener normalt 900 timer i året. Trondheim-Oslo skal jeg sykle til jeg blir 65 år. Men jeg skal konkurrere på sykkel, ski og løping så lenge jeg klarer. Hvis jeg ikke blir syk og fortsatt synes det er morsomt, kan jeg holde på til jeg er 80, håper jeg.

FAKTA

John Ivar Mogseth

Alder: 61

Stilling: Prosjektleder
Infrastrukturprosjekter

Bor: Byåsen, Trondheim

Ansatt i JBV: 1996