Jernbanemagasinet banner
Tett på

Ferietips på tampen

Sommerferien står for døra. Paul Solheim anbefaler dem som ikke vet hva de skal finne på, å sykle en tur til Kina. Gjerne alene.

Paul Solheim anbefaler sykkelferie. Gjerne helt til Kina. Foto: Hilde Lillejord.
Paul Solheim anbefaler sykkelferie. Gjerne helt til Kina. Foto: Hilde Lillejord.

 1. Hvordan fant du på å sykle til Kina?

En kamerat syklet fra Tallinn til Vladivostok og skrev en blogg fra turen som fascinerte meg. Jeg startet fra Oslo og syklet gjennom Hviterussland og Ukraina til Svartehavet. Var på Krim om sommeren. Da jeg kom til Sibir, møtte jeg vinteren. Da droppet jeg Vladivostok og syklet heller gjennom Kazakhstan, Kina og Sørøst-Asia. Dette var en måfå-tur uten noen spesielle mål, verken geografisk eller økonomisk. Jeg hadde heller ikke noe tidsmål.

2. Turen tok lang tid. Ble det kostbart?

Etter hvert som jeg syklet, ga det mersmak. Jeg ble borte i to år, fra 2005 til 2007. Det meste finansierte jeg ved å leie ut leiligheten min. Jeg brukte ca. 100 000 kroner hvert år. Sykkel og telt gjennom Russland og Kina koster ikke stort.

3. Hva er så fint med å sykle?

Man kan stoppe når man vil, prate med folk underveis og kjenne på lukter. Jeg våknet om morgenen full av forventninger om hva jeg ville oppleve den dagen og slikt. Jeg savner litt det livet der. Det mest spennende var de folkene jeg møtte. Jeg ble invitert så mye hjem til folk at jeg måtte begrense det. Det er nesten så jeg blir litt flau på vegne av oss nordmenn. De som ikke har så mye, virker å være mer gjestfrie.

4. Skjedde det noe spesielt?

Noen måneder etter at jeg kom hjem, fikk jeg en mail fra Kambodsja om at jeg hadde blitt far til en pjokk. Jeg var ikke så sikker på det, og dro nedover for eventuelt å ta en DNA-test. Da jeg fikk se gutten, var det ingen tvil. Nå reiser jeg nedover en gang i året for å holde kontakten. Det var litt rart til å begynne med, men nå er det noe ekstra i tilværelsen.

5. Andre turer?

På midten av 90-tallet var jeg ti måneder i Afrika. Kjøpte en bil i Nederland og kjørte gjennom Marokko, Vest-Sahara og Mauritania til Gambia hvor vi solgte bilen. Deretter reiste vi rundt i Afrika. Det er fint med slike turer. Sansene våkner. Man må gjøre litt sånn innimellom.