Jernbanemagasinet banner
Stasjonen

Stasjon i møbelbyen

Da Mysen stasjon ble åpnet i 1882, dannet det grunnlaget for stor møbelproduksjon. I dag er tyngdepunktet for møbelproduksjon plassert på Sunnmøre, men det har ikke alltid vært slik.

MYSEN STASJON  // byggeår: 1882 //  Hvor: ØSTFOLDBANENS ØSTRE LINJEFoto: Brian Cliff Olguin
MYSEN STASJON // byggeår: 1882 // Hvor: ØSTFOLDBANENS ØSTRE LINJEFoto: Brian Cliff Olguin

 Møbelproduksjon var lenge en livsnerve i denne stasjonsbyen i indre Østfold. Fra bygdene rundt kom faglig sterke entreprenører, og den raske reiseveien med toget til Christiania førte til at lokale møbelsnekkere kunne konkurrere med produsenter i storbyen.
  Etableringen av møbelfabrikker i Mysen og omegn hadde sin storhetstid før 1960, etter den tid ble konkurransen fra inn- og utland for stor. Tilbake ligger imidlertid landets eneste gjenværende private møbelsnekkerskole.
  Stasjonsbygningen på Mysen stasjon ligner ikke mye på den opprinnelige fra 1882. I dag er det to boligblokker som råder grunnen ved plattformen. I fjor sommer ble Mysen, sammen med fire andre stasjoner på Østre linje, bygget om med nye spor og 250 meter lange plattformer. Mysen har også nye hensettingsspor med togvarme, og publikum har blant annet fått nye benker, ny belysning og nytt høyttaleranlegg. Til høsten blir det ny overgangsbru mellom de to boligblokkene.


 

Foto: Brian Cliff Olguin