Jernbanemagasinet banner
Stasjonen

Med strømmen

Strømmen stasjon var fra første dag en hektisk stasjon. Siden økte det på med industri. Nå er den «bare» et moderne knutepunkt i kollektivtrafikken.

STUSSLIG: I dag er det liten aktivitet på Strømmen stasjon mot den gangen industrien sydet i nærområdet.Foto: Lars Frøystein
STUSSLIG: I dag er det liten aktivitet på Strømmen stasjon mot den gangen industrien sydet i nærområdet.Foto: Lars Frøystein

Det har gått med Strømmen stasjon som med resten av Norge. Den postindustrielle revolusjonen har flyttet verdiskapningen fra maskinene til hodene på folk. Mens det tidligere var industriprodukter som rådde grunnen på Strømmen, er det nå frakt av glupe hoder og tastaturkyndige fingre på lokaltog som er formålet med jernbanen.
  Den sydende industrien som i sin tid tvang fram byggingen av Hovedbanen, er i alle fall borte fra stasjonen. De første årene var det trelastindustrien som ble betjent av jernbanen. Deretter tok Strømmens Værksted, eid av familien Ihlen, over fra 1873. I tiår etter tiår trillet et utall jernbanevogner i alle slags fasetter ut på sporet her. T-banevogner og digre skipspropeller kom samme veien. Likeså biler som ble skrudd sammen der, Dodge og de Soto, og separatorer.
  Fortsatt består lokalene til Strømmen verksted, men søsterbedriften Strømmen Stål har Olav Thon for lengst konvertert til butikksenter, sågar et av de største i landet. Det også i tidens tegn.

Stasjonsbygningen
Den første stasjonsbygningen på Strømmen ble tatt i bruk 1. september 1854 og tjente sitt formål i nesten femti år før den forsvant fra jordens overflate. Dagens bygning, som ligger på motsatt side av banen for den første, ble tatt i bruk i 1901. Den er fredet og skal ligge der så lenge krig og ildebrann ikke gjør kål på den. Men da må bygningen finne seg i en litt stusselig plassering en del centimeter lavere enn den nye plattformen som Strømmen fikk da stasjonen gjennomgikk en grunnleggende modernisering for noen år siden. Nå står stasjonen på spranget til en ny storhetstid. Fra 14. desember vil det gå og stoppe fire tog hver time på Strømmen. To minutter tar det å reise til Lillestrøm, 24 minutter til Oslo S. Strømmen får samme frekvens på togene som andre har på T-banen, men kan trøste seg med at togene bruker mye mindre tid.