1000 tonn tak
8000 tak- og veggplater er montert i det snart 1000 tonn tunge stasjonstaket i Holmestrand. Snart åpnes 14 km med nytt dobbeltspor.
Onsdag 3. august ble den siste av himlingsplatene i stasjonshallen montert. Dermed er over 1000 tonn stål, fordelt ut over 11 400 kvadratmeter, på plass oppe under taket i den enorme fjellhallen i Holmestrand. Dette var faktisk før fristen, noe som er sjelden vare på slike enorme prosjekter – og en prestasjon som ga prosjektsjefen nattesøvnen tilbake.
Vi har nådd det viktigste delmålet før sporet tas i bruk.
RENATE AGA NYGÅRD, hovedbyggeleder
Viktig dato
Prosjektsjef Knut Edmund Knutsen har hatt denne datoen hengende over seg som en mulig regnsky i månedsvis.
– Sporet gjennom hallen kunne ikke legges før stålhimlingen var på plass, så 15. august var en veldig viktig dato for oss på prosjektet, forteller Knutsen.
I løpet av uka etter kom alle fire sporene på plass, og arbeidet med å montere kontaktledningsanlegget kom i gang. Parallelt ble det fylt på pukk.
Tunnelen på begge sider har vært så å si ferdig en stund, men det tok tid å få på plass den kompliserte stålhimlingen i stasjonshallen. Den er konstruert for å vare i 100 år og skal tåle trykk- og sugkreftene som oppstår når tog passerer med 250 kilometer i timen.
Lavere skuldre
– Det har vært en stressende periode, sier Renate Aga Nygård.
Hun er hovedbyggeleder for innredningsentreprisen, som inkluderer stålhimlingen.
Sporbyggetoget var helt avhengig av å få tilgang etter oppsatt dato, da det for tida er stor etterspørsel etter denne typen dyre maskiner.
– Det hadde fått store konsekvenser hvis vi ikke ble ferdige til tiden, innrømmer hun.
– Vi har nådd det viktigste delmålet før sporet tas i bruk, selv om vi fortsatt har delfrister å holde. Men skuldrene er definitivt lavere nå enn i juli.
Taket kom på plass i tide, og 15. august begynte sporbyggetoget å legge fire spor gjennom stasjonshallen.
KNUT EDMUND KNUTSEN, prosjektsjef
Skal åpnes i høst
Den 28. november 2016 skal det settes trafikk på det nye dobbeltsporet mellom Holm og Nykirke, så her er det bare å krumme ryggen og gå løs på nye utfordringer.
Fra 29. oktober stenges banen for togtrafikk fram til åpning. Da skal den nye parsellen kobles sammen med eksisterende bane i begge endene, og stasjonsområdet skal omarbeides slik at passasjerene kommer seg fram til den nye stasjonshallen. Inne i tunnelen skal strekningen prøvekjøres og justeres. Alle systemer skal sjekkes og dobbeltsjekkes.
– Foreløpig er vi i rute, men vi må ha værgudene på vår side. Vi får problemer hvis vi får langvarig sprengkulde eller mye snø i november, konstaterer prosjektsjef Knut Edmund Knutsen.