Jernbanemagasinet banner
Bildefortellingen

På godt og vondt

Snart åpnes en ny togtunnel gjennom Holmestrand. Det betyr slutten for en vakker togreise helt nede ved vannet og starten på en ny tid for byen.

SISTE TOG:  Den 29. oktober, klokken 00.39, går det siste toget langs sjøen inn mot Holmestrand sentrum. Foto: Anne Mette Storvik

29. oktober klokken 00.39
går det siste toget gjennom Holmestrand sentrum. Fire uker senere åpner den nye Holm-Nykirke parsellen, og togtrafikken flyttes inn i en 12,3 kilometer lang togtunnel.
    Dermed forsvinner toget fra sjøkanten – med fantastiske soloppganger og solnedganger.
    For de fastboende betyr det at 26 plan­overganger og en barriere gjennom byen blir borte, og ikke minst: De får tilgang til sjøen på en helt annen måte enn før. Holmestrandingene har derfor tenkt å feire at toget forsvinner inn i fjellet. Det er også ventet at mange mennesker vil reise til Sande for å ta det aller siste toget gjennom Holmestrand.
    Siden 1881 har toget snirklet seg langs sjøen inn mot Holmestrand, trengt seg fram blant gamle trehus i sentrum og klatret langs fjellskråningen ut av byen mot sør. Nå er det slutt. Og snart begynner en ny epoke for byen.
    I fire uker blir det stans i togtrafikken og hektisk aktivitet på prosjektet Holm–Nykirke. I løpet av bruddet skal den nye parsellen kobles sammen med eksisterende bane i begge ender, og kollektivterminalen gjøres noenlunde  ferdig. Noe av det gamle sporet skal fjernes slik at reisende kan ta i bruk hovedinngangen til den nye stasjonen. Og det er satt av tid til omfattende testing av alle systemer.
    Det er krevende og risikabelt å ha innspurten på denne årstiden. Sterk kulde kan gjøre det vanskelig å få sveiset skinnegangen, og dyp snø kan forsinke anleggsarbeidene.
    Mandag 28. november skal trafikken settes på det nye sporet – hvis alt går som planlagt.
    Lørdag 17. desember planlegger Jernbaneverket en  offisiell åpning – og Holmestrand kommune gjør klar for folkefest.

SNØ OG IS: Vinteren har bydd på opplevelser som gnistrende snø  og islagt fjord. Foto: Hans Morten Tamnes

Bjarne Mathisen bor i Skolegaten i Holmestrand og har jernbanesporet et par meter unna – i hodehøyde. – Det har aldri plaget meg, jeg kommer nok til å våkne når det siste toget fra Oslo uteblir, ler han, og synes det er spennende for byen og en positiv forandring at jernbanesporet nå flyttes inn i fjellet. Foto: Anne Mette Storvik

TRANGT: Det er trangt mellom hus og tog i Holmestrand sentrum. Foto: Hans Morten Tamnes

Tove Sand bor rett ved jernbanen og gleder seg til at jernbanesporet forsvinner. Hun ser lyst på å kunne bevege seg fritt i nabolaget. Sand mener den gamle linja må være en av Norges vakreste. – Det føles jo nærmest som å være ute i vannet! Men når den blir borte, har jeg planer om å ta med meg fiskestang og nistekurv og sykle bortover langs sjøen, forteller Sand. Foto: Anne Mette Storvik

Maren Dyrnæs (8) har bodd tre steder, og alle er ved jernbanespor. – Toget kommer alltid når jeg sitter i sofaen! Det kommer til å bli merkelig når det er borte, ler Maren. Hun har vært på åpen dag på prosjektet, og tror det blir kjempefint.  – Og så blir det fint å gå i byen, men det blir kanskje litt skummelt å ta den heisen, synes Maren. Foto: Anne Mette Storvik

VAKKERT: Hav, himmel, sommer og tog. Foto: Hans Morten Tamnes