Jernbanemagasinet banner
Bildefortellingen

Innsatsstyrken rykker ut

HEMNES: Bjarte Remmen gir gass over den siste kneika. Den beltedrevne ATV'en klorer seg frem i nysnøen til toppen av Veten, 680 meter over Ranfjorden for å sikre feilfri forbindelse mellom lokfører og togleder på Nordlandsbanen.

– Legg deg innover! roper Bjarte Remmen til passasjeren fra Jernbanemagasinet.

Remmen er driftsansvarlig for GSM-R mellom Grong og Bodø. Nå skal vi på inspeksjonsoppdrag. Den beltedrevne ATV’en klorer seg frem over forblåste bergskrenter langs en godt merket scooterløype til toppen av Veten, 680 meter over Ranfjorden. Nysnøen som føyker rundt oss smelter på kinnet i solskinnet i dèt et 100 meter høyt «Tryvanns-tårn» dukker opp i trolsk tåke. Vi skriver april, men vinteren vil ikke slippe grepet. Når polare lavtrykk med kraftig snøfall, sterk vind og raske temperaturskifter utfordrer brøytemannskapene på Nordlandsbanen i mars og langt inn i april, er togradioen et viktig verktøy for at tog skal gå i rute.

Nedising

Det glitrer og blinker i is og snøkrystaller som i løpet av natten har bitt seg fast i betong, stål og antenner. Uværet har stått på rundt det imponerende tårnet som blant annet sørger for at radio- og tv-signaler når fire mil til Mo i Rana.

– Ser du under den store NERA-antennen rett under første avsats? spør Remmen:

 – Der henger vår antenne, «GSM-R-link 138». Den sender GSM-R-signalene videre til Elsfjord Øst, forklarer telemontøren som var med på en hektisk utbygging av togradionettet i 2004-2007.

– Når det legger seg centimetertykk is utenpå antennen, blokkeres signalene. Da går alarmen på driftssentralen i Trondheim. Og den som har vakt, må rykke ut – uansett vær og føre eller tid på døgnet.

FM-hodepine

For å sikre en raskest mulig utbygging ble GSM-R-antennen på Hemnes montert høyt oppe i tårnet. 50 meter oppe i tårnet var den utsatt for regn, snø og is.

 – Vinteren 2011-2012 gikk alarmen på driftssenteret i Trondheim annenhver uke, og vi måtte stadig opp hit og hugge bort is for å gjenopprette forbindelsen i GSM-R-nettet. På grunn av helsemessige årsaker skal du ikke oppholde deg i nærheten av radio- og TV-sendere i mer enn seks minutter. I praksis var det umulig å løse problemet på så kort tid.

Bjarte Remmen er glad for at utstyret ble flyttet i fjor høst og at det fungerer problemfritt utenfor strålefarlig område. Vi ringer Norkring-vakta på Tryvann i Oslo før vi låser oss ut: – Mission completed!