Jernbanemagasinet banner
Bildefortellingen

En tur på Bergensbanen

I over 100 år har toget kjørt over steinhvelvsbrua i Hønefoss på vei til Bergen. Det må nok togpassasjerene også gjøre en god stund til mens de enn så lenge kan drømme om en reisetid på drøye fire timer.

Foto: Hilde Lillejord
Foto: Hilde Lillejord

Mamma, se! En foss! Lille Milla på to år er synlig begeistret for det hun ser fare forbi utenfor vinduet. Elver, fossefall, skog og vidder. Det er som en reklamefilm for turistnæringen å reise mellom de to største byene i Norge der toget snirkler seg gjennom bygder, langs fjorder og fjell. Men interessen for det utenfor dabber raskt av for Milla som like etter fortsetter med å klatre og kave mellom polstrede madrasser og klatre­stativ med de andre barna i lekevognen. Krøket sammen på gulvet sitter foreldrene og stirrer monotont framfor seg med en iPhone i hendene og konstaterer at det fremdeles er mange timer igjen med ristende togsett og ­sutrende unger.

 «Toget er blitt en naturlig del av hytteturen.
Vi forbinder det med noe koselig.
»
Gunnar Bakken (60)  

 

Strikkero
Noen togsett lenger bak sitter Aud Harstad Bakken og strikker noe som skal bli en ny vott.
  – Jeg både elsker å kjøre tog og å strikke, begge deler gir meg en enorm ro, forklarer hun og sjekker så vidt mønsteret som hun selv har tegnet før hun uanstrengt fortsetter produksjonen. Ved siden av sitter Gunnar Bakken som finner mer ro av å titte ut vinduet mens de venter på å komme fram til hytta.
  – Vi har alltid hatt et nært forhold til jernbanen da begge våre foreldre i sin tid hadde arbeidet sitt der, forteller Gunnar. Da de for vel 20 år siden fikk muligheten til å kjøpe en av vokterboligene på Finse, var det ikke et vanskelig valg å bestemme seg for.
  – Toget er dermed blitt en naturlig del av hytteturen vår da det ikke er annen måte å komme seg fram hit på, og vi forbinder det med noe koselig.

Fjellstopp
I det vi nærmer oss Hardangervidda endrer været seg fra vår til vinter. Skyene har begynt å klumpe seg sammen mens sludd og regn pisker på vinduene. Samtidig begynner toget å tømmes for fjellfolket. Ekteparet Bakken og de andre anorakkledde skal av med sine ski, ryggsekker og hunder mens noen japanske ­turister løper ut av toget for å oppleve fjellværet. Etter noen hektiske minutter på perrongen kan konduktøren vinke farvel til vidda og fortsette kursen mot Bergen.

Nedturen
Med toget halvveis tømt for folk og fe er stemningen betydelig roligere. Med matpakken spist opp og kryssordet løst kan en lur være et godt alternativ for å få tiden til å gå. Andre er oppslukt av iPaden eller en god, gammeldags bok. I familievognen sitter det igjen et par foreldre, nå nærmest klistret fast i en tjukkas på gulvet i lekevognen og stirrer monotont framfor seg. Barna som fremdeles kravler på madrassene rundt dem, hoier i det toget på ny slukes inn i en tunnel, vel uvitende om at det fremdeles er mange timer igjen med ristende togsett og mørke tunneler før byen mellom de syv fjell er å se.