Overrakte en bit av 1854

Det var elektrisk stemning på perrongen da Sommertoget tøffet inn på Eidsvoll stasjon lørdag 22. juli. Som en velkomsthilsen til jernbanebygda overrakte Bane NOR en skinnebit fra Norges første jernbane til NRKs reporter.

Denne artikkelen er eldre enn ett år.

Bane NORs smed, Richard Krogvold var på plass med smedforklet. For fire-fem år siden, mens arbeidet med det nye hensettingsanlegget på Eidsvoll pågikk, ble det gravd fram 163 år gamle skinner fra Norsk Hoved-Jernbane (NHJ). 

– De var godt nedslitt. I løpet av 1870-årene var alle skinnene langs Hovedbanen byttet ut. Da skinneskatten ble funnet på tre meters dyp og gravd fram meldte jeg min interesse for å foredle noen skinnebiter, forteller Richard Krogvold. Smia til Krogvold ligger i den gamle lokstallen fra 1880, så han er vant til å jobbe i historiske omgivelser.

Krogvold tok på seg oppdraget med å lage en liten hilsen til NRK fra Bane NOR og jernbanebygda Eidsvoll. Råvaren er svært sjelden og eksklusiv, så gaven NRK fikk er ingen bestillingsvare, men et sjeldent kunstverk. 

– Jeg kappet av skinnebiten med en koldsag. Så ble den varmet opp i essa og pusset ren, før jeg varmet den opp igjen til 370 grader og oljet den inn med linolje. Da får jernet et flott skjær i blått og gull. Det blir godt synlig at de gamle skinnene har gjort sitt, forteller Krogvold.

På vei til Eidsvoll var Norges første jernbane det store temaet i «Sommertoget minutt for minutt», så det lille monumentet fra 1854 passet godt inn i sendingen. På Sommeråpent på kvelden ble skinnebiten en naturlig rekvisitt på direkten, da det igjen ble snakk om jernbanehistorie og Hovedbanen.

Richard Krogvold i Bane NOR og Eidsvolls ordfører John Erik Vika ønsket Sommertoget velkommen. (Foto: Hilde Marie Braaten)

Ordfører Vika og Eidsvolls befolkning ønsket Sommertogets programleder for "minutt for minutt", Helle Therese Kongsrud velkommen med åpne armer. I togdøra står programlederne for Sommeråpent, Christian Strand og Silje Nordnes. (Foto: Hilde Marie Braaten)