Ha en god plan når du krysser planovergangen

Mange må krysse jernbanen på vei hjem til jul. – Havner du mellom bommene, tenker du ikke på bilen og julegavene. Da kjører du ned bommen eller løper, sier Pål Buset i Bane NOR.

Illustrasjonsfoto fra planovergang ved Brøttum stasjon i Ringsaker kommune. Foto: Liv Tone Otterholt / Bane NOR

Selv i disse koronatider skal mange ut på reise i forbindelse med høytiden. Hektisk juletrafikk og glatte veier øker risikoen for ulykker.

– Vi ber alle bilister ta det ekstra forsiktig ved planovergangene. Toget kan verken bråbremse eller svinge unna. Det kommer fort og nesten lydløst. Derfor er det viktig å være ekstra varsom når du krysser jernbanen, sier Pål Buset i Bane NOR. 

Stopp, se og lytt

Alle planoverganger på offentlig vei er sikret med lyd, lys og bommer. På private småveier finnes det derimot usikrede planoverganger som fører til fritidsboliger og gårdsbruk.

– Stopp, se og lytt før du krysser usikrede planoverganger, sier Buset.

Når du kjører over togsporene, har du ansvar for å følge trafikkreglene. Naturlig nok har alle bilister vikeplikt for toget. Dessverre ser vi årlig flere hendelser der bilister mister veigrepet og seiler ut på skinnegangen.

– Brems ned i god tid og husk at det kun er snakk om sekunder fra bommen har gått ned til toget kommer dundrende, forteller Buset.

Redd deg selv, ikke julegavene!

Økt trafikk i dagene rett før jul kan også føre til skumle situasjoner. Blant annet kan kø før og etter en planovergang øke sjansen for å bli fanget mellom bommene. Skulle uhellet være ute, gjelder det å handle fort.

– Er du så uheldig å havne mellom to bommer, må du huske at de kan kjøres ned. Men er det saktegående trafikk og dermed ikke klar bane på den andre siden av skinnegangen, er det bare en ting å gjøre: Løp! Få med deg eventuelle passasjerer og kom deg ut av bilen. Det er viktigere å redde livet enn bilen og julegavene, avslutter Buset.