Røykfrie stasjoner og plattformer fra 1.september

Fra mandag 1. september blir alle togstasjoner og plattformer her i landet røykfrie. Jernbaneverket har nå skiltet med røyking forbudt på stasjoner og plattformer og fjernet askebegre. Bakgrunnen for innføring av forbudet er en endring i Tobakkskadelovens § 25 fra 1. juli i år.


Jernbaneverket har valgt å la røykeforbudet omfatte e-sigaretter. Vi vurderer det slik at publikum ikke nødvendigvis forstår eller ser at det er en e-sigarett og ikke en vanlig sigarett som røykes, og at dette – i tillegg til å kunne skape usikkerhet om forbudet - også vil være med på å bane vei for at vanlige sigaretter blir røyket på plattformen. Vi skiller derfor ikke på om e-sigarettene er nikotinholdig eller ikke, det har ikke vært en del av vår vurdering, sier Cecilie Pindsle, markedssjef i Trafikk og markedsdivisjonen i Jernbaneverket.

Dette synes vi er svært gledelig, sier kommunikasjonssjef i Norges Astma- og Allergiforbund Bo Gleditsch. At flere og flere deler av det offentlige rom blir røykfrie, er godt nytt for alle dem som opplever helseplager ved tobakksforurensning. Flere og flere mennesker i Norge får lunge- og overfølsomhetssykdommer. Så mye som hvert fjerde barn i Norge får astma i løpet av skolealder. Mange opplever store utfordringer i sin hverdag i møte med et samfunn som ikke bestandig tar deres sykdom på alvor. Røykfri plattformer er definitivt et skritt i riktig retning.
Vi regner med at publikum forholdsvis raskt kommer til å tilpasse seg dette da vi allerede er godt kjent med røykeloven i Norge. Jernbaneverket vil minne om røykeforbudet over høyttalere og på skjermer i tiden som kommer.

Kontaktperson Jernbaneverket:
Cecilie Pindsle, Markedssjef, Trafikk og markedsdivisjonen, mobil 917 10 430
Kontaktperson Norges Astma- og Allergiforbund:
Bo Gleditsch, kommunikasjonssjef, mobil 404 36 188