Nå rives informasjonstavlen på Oslo S

For mange er den selve symbolet på Oslo S, men nå er den snart historie. Den store informasjonstavlen i hallen på Oslo sentralstasjon skal erstattes av 100 LCD-skjermer mens togene står i sommer.

Arbeidet med å demontere den 60 kvadratmeter store tavlen er godt i gang. Dette er en del av det store vedlikeholdsarbeidet som Jernbaneverket gjør på Oslo S i sommer. Den gamle tavlen med lysstoff-rør er fra 1999, og var moden for utskifting. Det er snart ikke lenger mulig å få reservedeler til den. 

 

Nostalgi

- For mange er det nostalgi forbundet med denne tavlen, sier Geir Hagen, som er delprosjektleder Tele i Jernbaneverket Utbygging. Det var stemning for å beholde den analoge urskiven med viserne. Dermed fikk vi laget et dataprogram som viser en analog klokke med riktig tid, men som altså bare er et skjermbilde.
Den nye informasjonstavlen blir heist opp, og skal henge, i åtte vinsjer. Vinsjene er av lignende type som brukes i Operaen og på rockekonserter. Og det trengs, for den nye tavlen veier seks tonn.
- Det mest kompliserte er likevel rammer og braketter som skal tilpasses, samt programvare, sier Hagen.

Automatisk justering av skriften

Den nye tavlen vil bestå av fire moduler, hver med 25 skjermer. Hvis det skulle bli bortfall på en skjerm, vil ikke publikum miste informasjon. Da tilpasser den avanserte programvaren seg automatisk rundt.  Den nye tavlen er også tilpasset fremtidig multimedia-bruk. Den kan brukes til å vise både bilder og film. 

  

Nye LCD-skjermer gjør en forskjell 

Når togene igjen begynner å rulle om morgenen 6.august vil passasjene fort legge merke til den den nye tavlen som vil bestå av 100 LCD-skjermer. Skriften blir klarere og det blir mulig å tilpasse beskjeder til forskjellige situasjoner. Hittil har man bare kunnet bruke standardmeldinger.
Ute på perrongene vil det også bli satt opp 10 nye monitorer, og alle nedgangene (tubene) fra hallen til perrongene vil ha nytt interiør.   

Kontaktperson
Informasjonsrådgiver Torgald Sørli, telefon 472 39 469