Nå kan du surfe deg gjennom Romeriksporten

Jernbaneverket har nå installert og satt i drift anlegg for trådløst internett i Romeriksporten mellom Oslo S og Lillestrøm. Det betyr at passasjerer foruten å ringe, nå kan lese nyheter, sjekke mail eller høre på nettradio med sine mobiler og lesebrett inne i tunellen.

Romeriksporten ble bygget for at reisetiden mellom Gardermoen og Oslo skulle være under 20 minutter. Den ble offisielt åpnet i 1999. For passasjerer uten lesestoff kan nok den 14, 6 kilometer lange tunellen i stummende mørke synes lang. Mobildekningen har vært ustabil og GSM-nettet har gitt lav hastighet. Men i år kom julaften tidlig for togpendlerne.

Det nye anlegget fungerer på den måten at signalene fra operatørenes nett plukkes ned utenfor tunellen og føres inn med fiber til aktive forsterkere på 22 steder i tunellen. Forsterkerne er alle koblet til en antennekabel som henger i taket og som fungerer som en sender. Dette systemet kommuniserer med forsterkeranlegg i togene, eller til en viss grad med telefonene direkte. Bruken av nettet er gratis så lenge man går via togets anlegg.

Stabilt mottak i stadig flere tog
Alle Flytog har allerede surfemulighet, og det samme gjelder de fleste Intercity og Region tog. På lokaltogene er det ikke installert mottaksutstyr, men det vil komme med de nye FLIRT-togene som NSB introduserer neste år. På de gamle røde lokaltogene kan man likevel surfe gjennom tunellen i dag hvis man f.eks. sitter ved et vindu. På de nye grønne lokaltogene er det ikke like lett ettersom de har solfilter i vinduene som demper strålingen.   

Dekning for flere operatører
- Vi har tilrettelagt for fire mobiloperatører og dekker fire ulike frekvensbånd i Romeriksporten, forteller prosjektleder Anna Gjerstad i Jernbaneverket. Anlegget gir dekning for:

• 450 MHz: ICE 
• GSM/UMTS 900 og UMTS 2100 (3G): Mobile Norway, NetCom og Telenor Mobil
•  GSM 1800 MHz: NetCom og Telenor Mobil

I dag er ikke alle operatørene på plass
 – Men vi regner med at det ikke går lang tid før alle er det, sier Gjerstad. Prosjektet til Jernbaneverket skal sørge for at alle tunellene på strekningen mellom Skien og Lillehammer har mobil og internettdekning innen sommeren 2012. Utenfor tunellene er det mobilselskapene som har ansvaret for dekningen.

Montering av antennekabel i Romeriksporten i sommer.