Vi tester nye møbler

Komfort og varme er viktig når Bane NOR lager nytt og standardisert design for venteområder på stasjoner. På Oslo S tester vi nå en ny type sete og nye barbord.

Nye seter og barbord utgjør en sentral del av designet til nye venteområder på stasjoner. Prototypene skal testes på Oslo S i 2020.

I desember 2019 satte vi opp en ny type sete og nye barbord i venteområdet ved nedgangen til sporene 13-19 (andre etasje). Møblene er kun prototyper og skal stå der i noen få uker. Likevel gir de en pekepinn på standarden som vil erstatte dagens stålbenker på våre jernbanestasjoner.

Seter og barbord utgjør en begrenset men vesentlig del av det nye designet for venteområder. Bane NOR valgt å vektlegge både komfort, varme og funksjonalitet. Dette er i tråd med svar fra reisende på ulike kundeundersøkelser, hvor de har etterlyst mer komfort, flere sitteplasser og tilgang til strøm.

Hele eller deler av det nye designet for venteområder skal testes på Oslo S i løpet av 2020. På sikt vil det standardiserte designet innføres på andre jernbanestasjoner i landet.

Krakkene ved barbordene testes nå i ulike høyder og størrelser.

Kundene bestemmer

Prototypene skal stå på Oslo S frem til medio januar. Via en QR-kode kan de reisende gi oss en tilbakemelding på deres opplevelse av setene og barbordene. I tillegg vil Bane NOR oppsøke respondenter og be dem om å fylle ut et enkelt skjema med noen få spørsmål.

– Det er brukernes opplevelse av venteområdene og møblene som teller mest. Derfor er det viktig for oss at de gir oss en tilbakemelding på hvordan de opplever setene og barbordene. Vi ønsker å lage produkter som de er fornøyde med, sier May-Liss Daljord, produktansvarlig i Bane NOR.

De som savner en strømkilde vil få mulighet til å lade via alminnelige strømuttak type F (også kalt Schuko), USB og USB-C.

Norsk design og produksjon

De nye venteområdene er tegnet av industridesignere i merkevare- og designbyrået GRID.

Hovedleverandøren av innredning og møbler er Euroskilt, men arbeidet med både seter og barbord er delegert til Bosvik, et selskap med røtter i den sørlandske båtindustrien som holder til i Risør.

– Vi synes det er spennende å få lov til å fornye stålbenkene som vi selv leverte for noen år tilbake, sier Thor Arne Dybdahl, prosjektleder for utemøbler i Euroskilt. –Nå hjelper vi Bane NOR med å utvikle en ny og spennende produktserie som går fra funksjon til design og komfort. Jeg tror de nye venteområder vil gi de reisende en mye bedre opplevelse av jernbanen.

Euroskilt har vært opptatt av å finne en norsk og kvalitetsbevisst samarbeidspartner i forbindelse med produksjon av seter og barbord til jernbanestasjonene.

– Å lage møbler for jernbanen? Det er helt topp for oss å få et slik oppdrag. Dette passer veldig fint i vår egen produksjon, for vi har både erfaring med og glede av å gjøre mest mulig selv. Prototypene er laget «fra bunnen av» i Risør. Stålet kjøper vi inn av norske leverandører. Setene lager vi av askefiner i flere lag som vi limer og former selv. Alt er laget hos oss med material levert av norske leverandører, sier Thomas Stifoss, prosjektleder hos Bosvik.