Merkedag i Drammen

Torsdag 19. desember markerte Bane NOR oppstart av hovedarbeidene i InterCity-prosjektet Nytt dobbeltspor Drammen-Kobbervikdalen. Det skjedde med bulder og brak, da samferdselsminister Jon Georg Dale fyrte av en åpningssalve på anleggsområdet i Skoger.

Denne artikkelen er eldre enn ett år.

Utbyggingsdirektør i Bane NOR Stine Undrum og samferdselsminister Jon Georg Dale var begge fornøyd med at byggingen er i gang i Drammen. (Foto: Tormod Ugelstad/Bane NOR)

– Dette er en merkedag, sa Jon Georg Dale i sin tale etter han hadde fyrt av den seremonielle salven.

– Nå er vi i gang med en utbygging som gjør at vi får fraktet flere passasjerer på en effektiv og miljøvennlig måte.

Bane NOR skal bygge nytt dobbeltspor på Vestfoldbanen fra Drammen stasjon til Skoger, der det nye sporet kobler seg på eksisterende dobbeltspor. Prosjektet er en sentral del av arbeidet med å få på plass sammenhengende dobbeltspor mellom Oslo og Tønsberg i 2024. Dette legger til rette for flere avganger og kortere reisetid.

– Dette er historien om et samfunnsprosjekt som forstørrer bo- og arbeidsmarkedet i regionen, sa Jon Georg Dale.

– Vi frakter flere passasjerer på en effektiv og miljøvennlig måte, og styrker konkurransekraften til jernbanen. Det er dette vi snakker om når vi sier at vi bygger landet, sa samferdselsministeren.

– En stor dag for Bane NOR

Prosjektet Nytt dobbeltspor Drammen-Kobbervikdalen inkluderer en 7km lang tunnel gjennom Strømsåsen, ombygging av Drammen stasjon og Gulskogen stasjon, samt dobbeltspor mellom de to stasjonene. Arrangementet markerte starten på hovedarbeidene, som skal utføres fra anlegg flere steder i Drammen.

– Dette er en stor dag for oss i prosjektet i Drammen, og for Bane NOR, sa prosjektsjef i Bane NOR, Hanne Stormo, da hun talte under arrangementet.

– Det har vært en lang prosess, med mye planlegging, så det føles godt å komme i gang med byggingen.

Stormo la stor vekt på det gode samarbeidet med mange interessenter, og løftet særlig frem Drammen kommune. Avtroppende ordfører Tore Opdal Hansen talte også til forsamlingen, og han skrøt også av samarbeidet.

– Vi har hatt et godt samarbeid med jernbanefamilien i mange år, sa Opdal Hansen.

– Det har vært mye arbeid og mange møter, så i dag er en stor dag for hele regionen, og ikke minst for Drammen.

Etter at åpningssalven ble avfyrt fikk æresgjestene tatt tunnelforskjæringen nærmere i ettersyn. (Foto: Veidekke)