Livsfarlig for deg og forferdelig for en lokfører

Mange tror det er trygt å krysse jernbanelinjen så lenge man sjekker at kysten er klar, men det er å gamble med livet. Vi oppfordrer alle påsketurister til å ikke krysse toglinjene utenom sikre overganger.

Ved Ofotbanen har Bane NOR skiltet retning til trygg overgang for skiløpere. Likevel går det skispor rett fram – over jernbanelinja. (Foto: Bane NOR)

Skiløpere som krysser sporet ute i terrenget er et vanlig syn for lokomotivførere. Hvert år registrerer Bane NOR flere nestenulykker i forbindelse med skiløpere som krysser jernbanespor på påskefjellet. 

- Å krysse jernbaneskinnene betyr at du går der toget trafikkerer, med den risikoen at du kan bli påkjørt av toget. Toget er en stålklump på mange tusen tonn – og selv med lav hastighet vil skadeopotensialet være voldsomt, forteller banesjef på Ofotbanen, Knut Karlsen, i et intervju med God morgen Norge, TV 2.

Pulken ble tatt av toget

Karlsen og pressesjef i Bane NOR, Thor Erik Skarpen, ber fjellturistene tenke seg om før de krysser over.

- Det kan være opp til en kilometer bremselengde på et tog i fart, og moderne elektriske tog går veldig stille. I tillegg demper snøen lyden ytterligere, så toget kan komme overraskende, forteller Karlsen og har et godt eksempel på en hendelse som kunne gått fryktelig galt.

- En skigåer skulle krysse sporet på Bergensbanen. Han klarte så vidt å komme seg ut av sporet før toget kom, men han hadde pulk med seg og pulken ble tatt av toget. Heldigvis var det bare proviant oppi pulken og ikke et barn som man kunne mistenke. For lokføreren som opplevde dette og som ikke visste hva som var i pulken, var det en forferdelig opplevelse.

For lokomotivførerne er slike hendelser en stor påkjenning, selv om skiløperen kommer seg unna.

Buss for tog i påsken

At du kan rutetabellen utenat er heller ingen unnskyldning. Toget kan være forsinket eller det kan komme før rutetid. Dessuten inneholder tabellen kun passasjertog og ikke godstog eller arbeidstog.

I påsken skal det gjøres både vedlikeholds- og utbyggingsarbeid på flere togstrekninger. Det blir derfor satt opp buss for tog, men det betyr ikke at det er greit å krysse sporet. Å krysse sporet er rett og slett ulovlig.

- Det kan være arbeidstog på strekningen og du vet aldri når de kommer. Det blir buss for tog på noen strekninger nær Oslo i påsken, men de aller fleste togene går, og vi oppfordrer folk til å være ekstra påpasselig, forklarer Thor Erik Skarpen.

Slik kan du krysse

Trenger du å krysse over et togspor, finnes det trygge underganger og godkjente planoverganger. I tillegg kan man ta seg over fjellet der toget går i tunnel.
Før du krysser en planovergang er det viktig å huske: Stopp, se og lytt etter tog. Unngå lyd på øret og hold god avstand til master og ledninger. 

  • Tog kan komme når som helst, også utenom rutene.
  • Tog kommer stille, spesielt i snø.
  • Tog kan ikke svinge unna.
  • Tog kommer fort, ofte over 100 kilometer i timen, som gir toget en bremselengde på inntil én kilometer

Vi oppfordrer alle til å tenke seg om før de krysser et jernbanespor og ønsker med det alle en god påske!