Klimatoget underveis til Paris

Klokken 11.25 torsdag gikk "Klimatoget" fra Oslo. 160 engasjerte passasjerer reiser med tog til Paris for å følge klimaforhandlingene på nært hold. NSB stilte med ekstratog til Gøteborg.

Denne artikkelen er eldre enn ett år.

160 engasjerte passasjerer reiste fra Oslo S mot Paris med "Klimatoget" 3.desember. (Foto: Njål Svingheim, alle)
-NSB kjører dette toget fordi vi ønsker å markere oss som en del av løsningen for klimautfordringen og fordi vi ønsker å støtte opp om klimaforkjemperne som skal til Paris og delta på aktiviteter i tilknytning til FNs store klimakonferanse, sier NSBs miljøsjef Margrethe Sagevik. Turen kjøres i samarbeid med bland andre Naturvernforbundet, Klimaalliansen, Miljøagentene og Besteforeldrenes klimaaksjon.

Før avgang fra Oslo S var det markeringer og taler der organisasjonene la vekt på hvor viktig det nå er at det oppnås resultater i klimapolitikken. Klima- og miljøminister Tone Sundtoft (H) sa at klimapolitikken er høyt på regjeringens dagsorden og at hun forsto organisasjonenes utålmodighet på området. Sundtoft inviterte til videre dialog om klimaspørsmålene også etter Paris-møtet. –God togtur sørover og nyt turen, sa miljøvernministeren.

Vil ha bedre forbindelser
Fagsjef i Naturvernforbundet Holger Schlaupitz tar samtidig til orde for å bedre togforbindelsene fra Norge til Europa. I et brev til Samferdselsministeren foreslår Naturvernforbundet og de andre organisasjonene at det legges opp til å minst komme opp det nivået vi hadde inntil 2004 da det ble slutt på direkte tog mellom Oslo og København. – Et første steg bør være å få laget en felles ruteinfomasjonsdatabse for togreiser i Norden, sier Schlaupitz. Blant forslagene er også gjenoppretting av nattoget til København og å arbeide for bedre forbindelser videre sørover.
Klima- og miljminister Tone Sundtoft (th) ønsket God tur til Paris.

NSB stilte med ekstratog til Gøteborg i form av et nyoppusset togsett type 73.