Ny parkeringsordning på Lillestrøm stasjon

Jernbaneverket innfører 1. desember SMS-oblat med byavgift på Lillestrøm stasjon. Fra denne datoen må alle som skal parkere ha en gyldig oblat i bilvinduet. Oblaten koster 250 kroner måneden og kan kun kjøpes av de som har ukes-, måneds- eller årsbillett hos NSB.

Denne artikkelen er eldre enn ett år.

Pendlerne har fram til i dag betalt 20 kroner dagen på automat for å parkere på Jernbaneverkets parkeringsplass.  Undersøkelser har vist at 30 prosent av de som parkerte ikke reiste med tog, men parkerte på stasjonen mens de var på jobb, handlet, gikk på treningsstudio osv.  Parkeringsprisen forøvrig i Lillestrøm er 15 kroner timen, og derfor var pendlerparkeringen på stasjonen et meget rimelig alternativ.

Sikrer plass

For å sikre pendlerne parkeringsplass har Jernbaneverket valgt å innføre oblatparkering med byavgift på Lillestrøm stasjon.  Lignende ordning er allerede innført på en rekke stasjoner, også på Romerike. En parkeringsoblat uten byavgift koster 50 kroner måneden og kan brukes på alle stasjoner som har oblatparkering. På Lillestrøm har Jernbaneverket besluttet å innføre en byavgift på 250 kroner måneden på grunn av det store parkeringspresset. Dette betyr at innehavere av en ordinær SMS-oblat til 50 kroner ikke kan parkere på Lillestrøm stasjon, mens de som har oblat med byavgift kan parkere på alle andre stasjoner med SMS-oblat.

Oversikt over stasjoner med SMS-oblat for parkering.

Billigere for pendlere

For pendlere som tidligere betalte 20 kroner dagen (400 kr måneden), vil den nye ordningen med oblat bli billigere. Oblaten gir pendlere rett til å parkere på ledige plasser på oblatparkeringen, men sikrer ingen plass dersom det er fullt. Jernbaneverket mener at den nye ordningen vil gi 30 prosent flere parkeringsplasser for pendlerne, og at dette inntil videre vil dekke behovet. 

En del av parkeringsplassene på Lillestrøm er avgiftsparkering for enkeltbillettreisende. Her koster en parkeringsbillett 40 kroner døgnet.

Mer brukervennlig

SMS-oblat er en mer brukervennlig løsning framfor å betale daglig avgift på automat. Med den nye ordningen henter du oblat kun én gang, og deretter betaler du og fornyer parkeringen ved å sende en tekstmelding. SMS-oblaten kan bare kjøpes av de som har årskort, månedskort eller ukeskort hos NSB. Erfaringen fra de mange stasjoner dette er innført, viser at denne ordningen har blitt positivt mottatt av pendlerne. 

Belaster mobilregningen

SMS-oblaten på Lillestrøm belaster mobiltelefonregningen med kr 250 pr måneden hver gang den blir fornyet. Det finnes en løsning for de som ikke har mobiltelefon eller har abonnementer hvor det ikke er mulig å foreta kjøp over mobiltelefonen.

Oblatparkeringen gjelder mandag til fredag fra kl. 05.00 til 17.00. Resten av døgnet, samt i helgene, er parkeringen gratis på oblatplassene. Den tekniske SMS-løsningen driftes av firmaet mPark, og Europark vil kontrollere parkeringen.

Illustrasjonen viser parkeringsarealet på Lillestrøm stasjon.

Spørsmål og svar til ordningen SMS-oblat for parkering