Normal trafikk på Østfoldbanen og i Oslotunnelen

På grunn av ulike sporfeil var det onsdag 1. oktober redusert sporkapasitet både gjennom Oslotunnelen og på Østfoldbanen like nord for Ski stasjon. Feilene er nå utbedret og trafikken går som normalt.

Denne artikkelen er eldre enn ett år.

Illustrasjonsbilde fra tidligere arbeid med sporveksler. (Foto: Øystein Grue)Natt til onsdag ble det oppdaget feil på en sporveksel i Oslotunnelen. En vital del (kryss-spiss) var ødelagt og måtte skiftes. Vekselen ble midlertidig reparert, et arbeid som tok flere timer og ble avsluttet ca. klokken 15:45.  Sporspissen vil bli skiftet ved en senere anledning.

Sporvekselen forgrener sporet fra Oslo S på østsiden av Nationaltheatret stasjon til spor 1 og 2 på stasjonen. Dette førte til at bare to av sporene på  stasjonen kunne brukes. Feilen gjorde at over 110 tog ble innstilt mellom Oslo S og Skøyen, samt at det ble betydelige forsinkelser på øvrige tog. 

Østfoldbanen
Rett nord for Ski stasjon utføres for tiden forberedende arbeider til byggingen av Follobanen. I et område nær eksisterende spor hvor grunnforholdene er vanskelige, stabiliseres grunnen ved å blande kalk og sement inn i massene.

- I dette området oppstod en setning i jorda som kunne påviret eksisterende bane. For sikkerhets skyld ble det derfor besluttet å stenge trafikken på ett spor mens vi etablerte en motfylling som stabiliserer grunnen. Samtidig ble området undersøkt av geoteknisk ekspertise, opplyser kommunikasjonsrådgiver Gunnar Børseth i Jernbaneverkets Follobaneprosjekt.

- Situasjonen ble oppdaget sent tirsdag kveld, og arbeidet med utbedring pågikk hele dagen onsdag. Trafikken ble gjenopptatt på begge spor natt til torsdag, sier Børseth.

Hendelsen førte til forsinkelser og innstillinger på Østfoldbanen, og Jernbaneverket beklager ulempene som følge av dette.