Nordlysjakt langs Ofotbanen

Årets nordlysjakt ble innledet 3. desember. Da rullet årets første Nordlys-tog fra Narvik stasjon med turister på jakt etter blinkskudd av dette helt spesielle naturfenomenet.

Denne artikkelen er eldre enn ett år.

Nordlys-toget. Foto: NorthernLightsExpress

Det er første året det satses på nordlysturisme i Narvik. Det er derfor med stor spenning prosjektleder for Nordlys-toget tilbyr turer i eventyrlandskapet langs Ofotbanen. Målgruppen er fortrinnsvis cruiseturister og turister med spesiell interesse for det arktiske. Med avreise flere ganger i uken i mer eller mindre hele desember, januar og februar, er dette en av de største attraksjonene til reiselivsnæringen i Narvik. Egentlig er Nordlys-toget det ordinære persontoget som går mellom Narvik og Abisko.

Opplevelsestur

Forstår vi prosjektleder for Nordlys-toget, June-Berg Sollund riktig, har denne satsingen kommet for å bli. -Nordlys-toget er en videreutvikling av vår Ofotbanesatsning. I Visit Narviks strategi ligger det nedfelt at Ofotbanen er ett av våre flaggskip innen attraksjoner og opplevelser, sier hun. Nordlys-toget er et nytt produkt som vi lanserte 3. desember, og dette er noe som virkelig har skapt oppmerksomhet, spesielt blant journalister og i media. Turistene får oppleve to land på en dag, to kulturer og ikke minst opplever langs fjord og fjell i tillegg til Lappland og det ensomme, arktiske naturlandskapet. Turen er full av kontraster, fortsetter hun engasjert.

Avdelingsdirektør i NHO Reiseliv, Geir Solheim, synes også ideen er god. -Nordlyset har en magisk klang i store deler av verden, og det har vært en vanvittig økning i antall nordlysturister til Nord-Norge, sier han i en kommentar til avisen «Fremover» og er klar på at samarbeid over grensen er bra. -Samarbeid på tvers av grensene burde det være mer av, mener han.

Nordlys over Narvik. Foto: Fritz Hansen, Fremover

 

Den spede begynnelse

Ifølge Wikipedia ble den første realistiske beskrivelsen av nordlyset nedtegnet i den berømte norske krøniken Kongespeilet fra ca. år 1230. Her hadde forfatteren nevnt tre teorier til hvorfor vi ser nordlys. Senere, i perioden 1550-1800 var det spesielt prestene i Norge som skrev om nordlyset, og i 1724 ble den første avhandlingen som helt var viet nordlysfenomenet skrevet av nordmannen Jens Spideberg. Siden har nordlyset, eller «Aurora Borealis», blitt kilden til utallige legender. Da vikingene herjet på sitt verste mente man nordlyset var refleksjonen av døde jomfruer. Nordboerne stirret opp på den fargesprakende himmelen i frykt og forundring iblandet en skrekkblandet fryd.

Naturopplevelser

Kombinasjonen av fjorder, fjell og villmark med nordlyset dansende over himmelen er en naturopplevelse av de sjeldne. Når dette virker så sterkt på oss som bor her og går oppi dette til vanlig, er det lett å tenke seg hvor spektakulært dette må fortone seg for den jevne europeer eller asiat. Nylig deltok representanter fra den tyske reiselivsgiganten «Dertour» i et fullpakket program som ble rundet av med tur med Nordlys-toget og besøk i Polar Park, en opplevelses- og dyrepark med rovdyr som ulv, gaupe og bjørn. De kom tilbake med opplevelser de vil ha med seg i lang tid framover.


Les mer om Nordlys-toget

Fakta
Ofotbanen er kjent for sin rallarhistorie. Informasjon om den spennende historien bak Ofotbanen kan du lese om her

Da vikingene herjet på sitt verste mente man nordlyset var refleksjonen av døde jomfruer. <BR>Foto: NorternLightsExpress.