Helgearbeid på jernbanen

I helga 19.9 – 21.9 skal flere fornyelsesprosjekter og vedlikeholdsarbeider på Lillestrøm stasjon, Kongsvingerbanen og Sørlandsbanen gjennomføres.

Denne artikkelen er eldre enn fem år.

Arbeidet med å fjernstyre Arendalsbanen er ett av flere viktige arbeider denne helgen. I tillegg skal det utføres flere fornyelses- og vedlikeholdsoprosjekter på Lillestrøm stasjon og Kongsvingerbanen

Lillestrøm
I forbindelse med vedlikeholdsarbeid natt til søndag 21. september skal en sporveksel på Lillestrøm syd byttes. I den forbindelse blir lokaltogene mellom Lillestrøm og Strømmen innstilt fra lørdag 20. september klokka 23.00 til søndag klokka 11.00. Se mer informasjon på NSB sine nettsider.
Det skal også fjernes en sporveksel til et sidespor som ikke lenger er i bruk. Disse arbeidene blir utført lørdag og søndag på dagtid (07.00-18.00) og togene kjøres som normalt.
 
Kongsvingerbanen
Førstkommende helg vil det foregå planlagte arbeider på strekningen mellom Lillestrøm og Sørumsand. Arbeidene påbegynnes lørdag 20. september klokka 06:15, og skal etter planen avsluttes søndag 21. september klokka 18:15.

- Rensk av stikkrenner, kontroll og vedlikehold av kjøreledningsanlegget, samt montering av nye komponenter til signal -og sikringsanlegget er noe av det som vil bli utført i løpet av 36-timersbruddet, sier Tormod Bergerud, banesjef Kongsvinger- og Gjøvikbanen i Jernbaneverket. 

I tillegg skal vegsikringsanlegget for planovergangen på Nerdrum byttes ut til et nytt og sikrere anlegg.

- Planovergangen på Nerdrum er ute av drift fra onsdag 17. september.  Anlegget er uten vegbommer i arbeidsperioden og styres manuelt inntil videre, forteller Bergerud.

Manuell drift av bomanlegget på Nerdrum inntil videre. Foto: Audun Holtet

Togene på Kongsvingerbanen er innstilt mellom Oslo S og Sørumsand fra lørdag 20. til søndag 21. september. For flere detaljer om alternativ transport sjekk NSBs nettsider.

Sørlands- og Arendalsbanen
Sørlandsbanen blir stengt for tog mellom Kongsberg og Kristiansand fra fredag 19. september klokka 23.00 til søndag 21. september klokka 09.30 på grunn av vedlikeholdsarbeider. Sjekk NSBs nettsider for alternativ transport på Sørlandsbanen.

Etter to uker med sammenhengende arbeid vil det omfattende arbeidet med fjernstyring av Arendalsbanen bli avsluttet denne helgen. Før fjernstyringen er på plass skal det monteres kabler til nytt signalanlegg på Arendal stasjon og planovergangene Eivindstad, Froland og Blakstad. Det skal også monteres akseltellere mellom Nelaug og Arendal.

Samtidig skal det monteres baliser (ATC) på hele Arendalsbanen. På Rise stasjon skal to sporveksler fjernes og nye togskinner etableres. Du kan lese mer om fjernstyring av Arendalsbanen her.

Det skal også utføres viktige vedlikeholdsarbeider på Sørlandsbanen denne helgen.

- Når vi først stenger for togtrafikk, gjør vi vårt ytterste for å få utnyttet denne perioden best mulig, sier Harald Roland, banesjef Sørlandsbanen Midt.

På Langemyr og Herefoss skal det utføres diverse skinne- og sporvekselarbeider. I spor 2 ved Lunde stasjon og gjennom Dalene tunnel skal pukkmassen som ligger under sporet byttes ut med ny. Det skal også monteres nye sviller på brua over Tovdalselva ved Herefoss.

Jernbaneverket vil også utføre en rekke andre nødvendige vedlikeholdsarbeider på strekningen fra Kongsberg til Kristiansand.

Arendal stasjon. Foto: Njål Svingheim