Ny parkeringsoblat for Østfoldpendlere

Jernbaneverket starter denne høsten SMS-oblat på pendlerparkeringen ved flere stasjoner på Østfoldbanen: Fredrikstad og Sarpsborg fra 1. november, og Halden og Rygge er planlagt fra 1. desember.

Denne artikkelen er eldre enn ett år.

Ny parkeringsoblat her på Fredrikstad stasjon og i Sarpsborg fra 1. november 2013. Foto: Njål Svingheim/ Jernbaneverket.Med den nye SMS-oblaten blir det enklere å fornye oblat hver måned.
- Hensikten med oblaten er å unngå at bilister som ikke skal ta toget tar plassene på pendlerparkeringen, sier prosjektleder Reidun Gulliksen. – På de stasjonene som allerede har pendleroblat blir det fordi oblaten fornyes ved å sende en tekstmelding. Dermed slipper pendlerne å møte opp fysisk for å få ny oblat eller et stempel.

Sms-oblaten er ikke knyttet til en bestemt stasjon:
- Det betyr at pendlerne kan bruke samme oblat på alle stasjoner med  sms-oblat, sier Gulliksen. - Dette gir fleksibilitet dersom pendleren vil parkere ved en annen stasjon enn vanlig.

Hittil har Jernbaneverket innført sms-oblat ved Kolbotn og Ski på Østfoldbanen, samt en rekke stasjoner ved Hovedbanen og på vestsiden av Oslofjorden. Løsningen gjelder for de som har årskort, månedskort eller ukeskort hos NSB. For reisende med enkeltbilletter blir det merket opp egne plasser med betalingsautomat.

- Oblaten gjelder mandag til fredag mellom kl 05 om morgen og kl 17 om ettermiddagen. Mellom kl 17 og kl 05 samt i helgene er det gratis parkering, forklarer Gulliksen. – For å drifte løsningen må vi ta en parkeringsavgift på kr 50 per måned. Dette er selvkost, og vi skal ikke tjene penger på parkeringen.

Klikk på lenkene for å se  utformingen av parkeringsplassen i Fredrikstad og Sarpsborg.  

Den tekniske SMS-løsningen driftes av firmaet mPark, og Europark skal kontrollere parkeringen.
- Vi satser på en snill innføring, sier Gulliksen. – Derfor blir det kun gitt påminnelser den første tiden og ikke bøter.

Mot slutten av oktober blir det lagt ut oblatbrosjyrer på venterommet samt i postkasser på parkeringsplassene. Ved oppstart av SMS-oblaten må pendlerne hente en oblat som legges i bilen. Senere fornyes parkeringen ved at man sender SMS, og det er ikke nødvendig å hente ny oblat til bilen hver måned. For de som ikke har mobil eller ikke vil belaste jobbtelefon med betaling kan mPark ordne en annen betalingsløsning.
  

Slik gjør du det:
1. Plassér oblaten godt synlig i frontruten.
2. Finn frem reisekort/togbillett og sjekk kort eller kundenummer. Kjøper du billett med app? Bruk kundenummeret som du finner under «min profil».
3. Send SMS til 2300. Skriv:

         JBV     ditt oblatnummer     ditt kort-/billett-/kundenummer

4. Gebyr på kr 50 blir belastet over telefonregningen.
5. Kvittering kommer i retur på SMS, og parkeringen er gyldig når du har mottatt kvitteringen på din
mobil.
6. Husk å fornye parkeringen når perioden er omme. Skriv JBV og send til 2300 for å fornye parkeringen.

Les mer om parkering med sms-oblaten.