Jernbaneverket har mistanke om sosial dumping på Bratsbergbanen

Jernbaneverket har stoppet deler av arbeidene på Hjuksa bru på Bratsbergbanen. – Vi har mistanke til alvorlig, sosial dumping hos en underentreprenør, sier assisterende banedirektør Karstein Søreide.

Denne artikkelen er eldre enn ett år.

Det var forrige uke at Jernbaneverket fattet mistanke om at lønns- og arbeidsforhold ikke var etter boken. Saken gjelder den litauiske underentreprenøren Svykai. Hovedentreprenør for arbeidet er norske BMO.

- Jernbaneverket tok umiddelbart kontakt med Arbeidstilsynet i Telemark, sier Søreide.  – Vi har en god dialog, og har fulgt opp de råd som Arbeidstilsynet har kommet med i denne saken.

Firmaene har hatt i oppdrag å sandblåse og male Hjuksa bru på Bratsbergbanen.
- Dette er en svært lei sak, sier Søreide, men vi er fornøyd med at Jernbaneverkets kontrollrutiner fungerer. Arbeidet på brua startet i midten av april, og problemene med lønns- og arbeidsforhold ble avdekket i midten av juni etter ca to måneders drift.


Brurehabiliteringen med sandblåsing og maling er følgelig stoppet inntil videre. Jernbaneverket vurderer anmeldelse i samråd med Arbeidstilsynet etter videre granskning.  Svillebyttet som utføres i regi av Norsk Jernbanedrift går imidlertid sin gang på Hjuksa bru.

Stillasbygging ved Hjuksa bru. Foto: Njål Svingheim/ Jernbaneverket.