Egen styringsgruppe for Follobanen

Detaljplanleggingen av Follobanen starter nå for fullt og i den forbindelse blir det etablert en egen styringsgruppe for prosjektet. Til å lede styringsgruppen er Erik Smith fra Norsk Hydro ansatt i Jernbaneverket på fulltid. Smith er en av landets mest erfarne med å lede store utbyggingsprosjekter.

Denne artikkelen er eldre enn fem år.

Erik Smith kommer fra stillingen som prosjektdirektør i Norsk Hydro. Styringsgruppen får også to andre eksterne medlemmer; Håvard Skallebø fra Metier og Knut Jørgensen som i dag er engasjert i utbyggingen av den såkalte Barcode-rekka i Bjørvika. Skallebø har spesialkompetanse innen prosjektstyring og kostnadsestimering, mens Jørgensen har jernbanefaglig kompetanse fra sin tid som utbyggingssjef i Jernbaneverket.
Harald Nikolaisen, utbyggingsdirektør i Jernbaneverket. Foto: Hilde Lillejord.

– Skallebø vil være viktig for å sikre prosjektet både kompetanse og systematikk innenfor kostnadsstyring og fremdrift, og med Knut Jørgensen får vi tung, jernbanefaglig kompetanse i styret, sier utbyggingsdirektør i Jernbaneverket Harald Nikolaisen.


Erfaren styreleder
– Vi er svært fornøyd med å få Erik Smith som styreleder, sier Nikolaisen. Han har bred erfaring med å lede store og komplekse prosjekter innen norsk næringsliv, sist Norsk Hydros enorme aluminiumssatsing til 30 milliarder kroner i Qatalum i Qatar. Jeg er overbevist om at Smith med sin prosjektkompetanse kan tilføre Jernbaneverket mye, sier Nikolaisen.


Styrker prosjektet og Jernbaneverket
– Jeg mener at vi med denne styringsgruppenErik Smith, kommende leder av styringsgruppen for Follobanen. Foto: Norsk Hydro. styrker prosjektet, og sikrer at forberedelsene til utbyggingen av Follobanen blir best mulig. Å få inn tung prosjektkompetanse utenfra i et styre vil også tiltrekke oss den beste kompetanse både nasjonalt og internasjonalt, noe som også vil ha betydning for interessen i leverandørmarkedet for Follobanen, sier Nikolaisen. Utbyggingsdirektøren forventer at dette vil utfordre og bidra til læring i hele Jernbaneverket.

Naturlig valg
Jernbaneverkets nye planprosess åpner for at det opprettes styringsgrupper for prosjektene, og denne løsningen var naturlig å velge for det store og viktige Follobane-prosjektet. Antall medlemmer i styringsgruppen er ennå ikke avklart, og de interne navnene er ikke på plass. Men det er klart at både enhetene Bane, Trafikk, Plan, Teknologi og Utbygging i Jernbaneverket skal være representert. Styret trer sammen i oktober. Den nye styringsgruppen skal rapportere til utbyggingsdirektør Harald Nikolaisen.